Domov Bezlepkové recepty 5 tipov na domáce nanuky

5 tipov na domáce nanuky

autor: hitjezdravozit 29. júna 2017
5 tipov na domáce nanuky

Leto v plnom prúde a tak by bolo hriechom nedať si nejaký dobrý nanuk alebo zmrzlinku. Minulý rok mi nechýbali, keďže som celé leto strávila v Škótsku a teda horúčavy ma zďaleka obišli, no tento rok ich absenciu pociťujem dennodenne. Teda už nie, keďže som začala s výrobou svojich domácich ?
Už počas prvých horúcich dní som zabehla do obchodu a zaobstarala si formy na nanuky. Sranda je, že v ten istý deň mi ďalšie priniesla švagriná zo zahraničia. A od vtedy si fičím na týchto dobrotách a vôbec mi neprekáža, keď pri mne niekto cmúľa komerčný nanuk plný sušeného mlieka, srvátky, sójovej múky či iných nepotrebných pridaných látok.
Moje nanunky sú bezmliečne, bezlepkové, bez rafinovaného cukru, ak zameníte med za iné sladidlo tak aj vegánske, no a samozrejme nízkohistamínové. Mám ich v zálohe niekoľko, pretože som sa do nich fakt schuti pustila a neskutočne ma baví vytvárať novšie a novšie kombinácie.
Pripájam vám hneď niekoľko receptov naraz, pretože ak by som to mala urobiť postupne, pomaly by aj skončilo leto 😀 Ale nebojte, ešte niekoľko ich určite pribudne ?

Kokosovo-lieskovcový

150ml kokosovej smotany
1dcl mlieka z lieskovcov
“odpad” z výroby lieskovcového mlieka
1 PL medu
1 ČL bourbon vanilky

Všetky ingrediencie zmiešame a naplníme formičky. Ak si nevyrábate vlastné mlieko môžete namiesto „odpadu“ použiť mleté alebo drvené lieskovce.

Jahodový – odporúčam iba pre tých, ktorí tolerujú domáce jahôdky (alebo zameňte za  maliny)

200g jahôd zo záhrady
80-100ml kokosovej smotany
1 PL medu

Všetky ingrediencie rozmixujeme a naplníme formičky.

Banánový s arašidovým maslom – favorit celej našej rodiny (dokonca aj tých, ktorí nemajú žiadne intolerancie)

1 banán
150ml ryžovej smotany
1 PL arašidového masla
1 PL medu

Všetky ingrediencie rozmixujeme a naplníme formičky. Polevu si vytvoríme z 1 PL karobu, 1 ČL medu a 2-3 PL kokosového oleja. Nalejeme ju na zmrazené nanuky a vďaka kokosáku nám krásne stuhne. Vrch ešte môžeme ozdobiť raw kakaovými bôbmi.

Jablkovo-mangový

1 mango
1dcl 100% jablkovej šťavy
jedlé kvety

Mango a jablkovú šťavu rozmixujeme a naplníme formičky. Ak máte pocit, že by to pre vás nebolo dostatočne sladké, pridajte ľubovoľné tekuté sladidlo. Jedlé kvety zalejeme šťavou a dáme zamraziť. Krajšie by to vyzeralo, keby som mala bledšiu tekutinu, takže najbližšie vymyslím niečo iné aby kvietky vynikli ?

Melónový s kiwi

miska červeného melónu
za hrsť listov medovky
štvrť kávovej lyžičky kyseliny citrónovej (ak tolerujete, použite citrónovú šťavu)
kiwi

Melón, listy medovky a kyselinu citrónovú rozmixujeme. Ak nechcete mať kúsočky listov v nanukoch, pokojne tekutinu preceďte. Ja osobne som ich tam chcela, vyzerá to tak zaujímavejšie ? Kiwi narežeme na tenké plátky a jeden plátok uložíme tesne k boku formy. Zalejeme šťavou a zamrazíme.

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.