Domov Pečivo “Alpský” chlieb /bez kysnutia/

“Alpský” chlieb /bez kysnutia/

autor: hitjezdravozit 18. januára 2016
"Alpský" chlieb /bez kysnutia/

Určite vás zaujal tento nezvyčajný názov, tak vám ho rýchlo vysvetlím. V podstate ide o írsky chlieb, teda aspoň z jeho receptu som vychádzala, no keďže som dosť zmenila jeho podstatu, tak som sa neodvážila nazvať ho írskym. A tak som rozmýšľala aký názov mu dať, až som prišla na tento.
A prečo teda Alpský? Keďže som do cesta použila Alpro biely jogurt a chcela som ponechať aspoň trošku podobne znejúci názov, napadol mi “Alpský” chlieb. 😀

Potrebujeme (na menší bochník):
250g polohrubej špaldovej múky
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
pol ČL sódy bikarbóny
250 g Alpro bieleho jogurtu
soľ
štipka hnedého cukru
sezamové, ľanové semiačka

1. Rúru predhrejeme na 180°C.
2. Zmiešame múku so sódou, práškom do pečiva a soľou a pridáme jogurt. Cesto poriadne zmiešame. Trošku sa bude lepiť, ale to nevadí. Ja som ho vložila do okrúhlej jenskej misy vystlanej papierom na pečenie a na záver posypala sezamom a ľanovými semiačkami.
3. Piekla som ho pri 180°C asi 40 minúť a posledných 10 minút som pridala na 200°C.

Pozn. Ak sa bojíte Alpro jogurtu, pretože je sójový a tolerujete mliečne výrobky, tak je pre vás samozrejme normálne spraviť si tento chlieb s bielym jogurtom alebo so smotanou. Avšak ja mám s mliečnou bielkovinou najväčšie problémy a chvalabohu mi doteraz Alpro sójové výrobky problém nerobili.
Ak by ste teda recept radi vyskúšali s klasickým alebo bezlaktózovým jogurtom, skúste siahnuť napríklad po gréckom alebo ovčom. Histaminikmi sú dobre tolerované.
Pri vegánskej verzii zas môžete vyskúšať inú alternatívu bieleho “jogurtu” – odporúčam napríklad český Nejogurt.

12508964_10206965222666627_1047191939945220621_nn

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.