Home Hlavné jedlá Bazalkové pesto
Bazalkové pesto

Bazalka je moja najobľúbenejšia bylinka!! Vždy mám minimálne jeden črepník na kuchynskom stole a na jar som si ju samozrejme vysadila aj na balkón. A dokonca hneď 4 druhy 😉 Neviem, či majú nejaké odborné názvy, no jedna je fialová, druhá zase “obrovskolistá” akoby kučeravá..už len na pohľad sú kúzelné 🙂 A každá chutí aj vonia trošku inak. Keďže sa mi celkom pekne rozrástla a bazalkové pesto milujem, rozhodla som sa pripraviť si vlastné, domáce a hneď zo všetkých druhov naraz.
Naposledy som ho jedla pred pár mesiacmi, keď som vyskúšala také bio z DM-ky. Poznáte ho? Ak si dobre spomínam, nemala som s ním žiaden problém, ale predsa len čerstvé, domáce, to je tá skutočná záruka 😉
Čo sa týka samotného receptu, znovu som si ho pomenila, však to je jasné! Parmezán som doňho nepoužila, keďže som “bezmliečna”, no ten by sme aj tak nemohli ani s hľadiska HIT. Síce ho milujem, naučila som sa bez neho žiť. Dúfam, že sa vám recept bude páčiť 🙂

pesto 3

Potrebujeme:
2 hrste listov bazalky
1 hrsť mandľových lupienkov
1 strúčik cesnaku
3 PL olivového oleja
1 PL kokosového oleja
1 ČL oleja z hroznových jadier
soľ

Všetko spolu rozmixujeme v mixéri a hotovo 🙂

pesto 1
Viete, že mnohé kvety sú jedlé a krásne sa nimi dajú dekorovať taniere? Kvety bazalky patria medzi ne a keďže jeden druh mi veru pekne rozkvitol, využila som to 😉

pesto 4
Čo sa týka celého “menu”, pesto som si dala na špaldové penne. Zo všetkých cestovín mám najradšej špaldové a ryžové a občas si kúpim kukuričné či celozrnné. A ktoré sú vaše obľúbené? 🙂

pesto 2
Na záver malý pohľad na môjho pomocníka Murka 😉 Ešteže mu bylinky nechutia, inak by som ho ani nepúšťala von 😀 Teda okrem pažítky, tú pred ním musím stále schovávať 😛  

 

Mohlo by sa vám páčiť aj

3 komentáre

Eva 13. septembra 2016 at 0:01

hroznove jadierka ? Ja byvam v holandsku a tu som o nich este nepocula . Dalo by sa nieco ine pouzit? Inac dakujem za inspiratie na varenie. Krasny blog. Ja mam teraz pol roka HIT a bola som s toho dost vystrasena. Tvoje recepty su super?? Varenie uz neni nocnu mora?TIP : Search Bar v receptoch. Ze sa rychlo recept najde.

Reply
hitjezdravozit 13. septembra 2016 at 20:14

V prvom rade ďakujem pekne 🙂 Som rada, že sa ti recepty páčia! A ďakujem aj za tip, určite na tom popracujem 😉 Olej z hroznových jadier samozrejme kľudne nahraď olivovým, alebo akýkoľvek používaš 😉

Reply
Dva tipy na iné ako bazalkové pesto | Hit je zdravo žiť 4. apríla 2017 at 14:12

[…] 2 recepty, pokúsila som sa nájsť nejakú spoločnú tému a napadlo mi PESTO. Okrem bazalkového tak môžete vyskúšať aj ďalšie zaujímavé chute […]

Reply

Okomentuj