Bezlepkové · Keksy, sušienky · Vianoce · Všetky recepty

Bezlepkové medovníky

Medovníky boli pre mňa asi najväčšou výzvou, keďže pravý medovník je pravý vďaka medovníkovému koreniu, ktoré my histaminici nemôžeme. Rozhodla som sa teda namiešať si vlastné, trošku netradičné, no v konečnom dôsledku veľmi efektívne, keďže som konečne dosiahla skoro totožnú chuť akú by medovníky mali mať. Počas decembra som experimentovala s 3 rôznymi receptami, takže som skutočne rada, že tento, ktorý ste niektorí mali možnosť ochutnať vo svojich balíčkoch, sa osvedčil najlepšie 🙂
Ich veľkým plusom je aj to, že sú bezlepkové, nízkohistamínové, bez mliečne a dokonca bez cukru 😉

medovniky-2
Potrebujeme:
300g ryžovej múky
50g pohánkovej múky
120g rastlinného masla Alsan
200g domáceho medu
2 žĺtky (+ 1 vajce na potretie)
1 PL bezfosfátového prášku do pečiva
2 ČL cejlónskej škorice
1 ČL sušeného zázvoru
1 ČL karobu
štvrť ČL galgantu
štipku himalájskej soli

1. Zmiešame múky s koreninami, s práškom do pečiva a so soľou.
2. Maslo izbovej teploty pridáme k medu a vyšľaháme. Postupne zapracujeme aj žĺtky.
3. Tekutú zmes pridáme k sypkej a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na celú noc do chladničky.
4. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme ľubovolné tvary.
5. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180°C 10 minút.
6. Medovníky necháme úplne vychladnúť, pretože po dopečení sú krehké.

medovniky-1
Keďže surový bielok sa pri HIT vôbec neodporúča, medovníčky zostali tento rok nevyzdobené 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *