Domov Bezlepkové recepty Bezlepkové medovníky

Bezlepkové medovníky

autor: hitjezdravozit 17. decembra 2016
Bezlepkové medovníky

Medovníky boli pre mňa asi najväčšou výzvou, keďže pravý medovník je pravý vďaka medovníkovému koreniu, ktoré my histaminici nemôžeme. Rozhodla som sa teda namiešať si vlastné, trošku netradičné, no v konečnom dôsledku veľmi efektívne, keďže som konečne dosiahla skoro totožnú chuť akú by medovníky mali mať. Počas decembra som experimentovala s 3 rôznymi receptami, takže som skutočne rada, že tento, ktorý ste niektorí mali možnosť ochutnať vo svojich balíčkoch, sa osvedčil najlepšie 🙂
Ich veľkým plusom je aj to, že sú bezlepkové, nízkohistamínové, bez mliečne a dokonca bez cukru 😉

medovniky-2
Potrebujeme:
300g ryžovej múky
50g pohánkovej múky
120g masla (prípadne rastlinného masla)
200g domáceho medu
2 žĺtky (+ 1 vajce na potretie)
1 PL bezfosfátového prášku do pečiva
2 ČL cejlónskej škorice
1 ČL sušeného zázvoru
1 ČL karobu
štvrť ČL galgantu
štipku himalájskej soli

1. Zmiešame múky s koreninami, s práškom do pečiva a so soľou.
2. Maslo izbovej teploty pridáme k medu a vyšľaháme. Postupne zapracujeme aj žĺtky.
3. Tekutú zmes pridáme k sypkej a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na celú noc do chladničky.
4. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme ľubovolné tvary.
5. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180°C 10 minút.
6. Medovníky necháme úplne vychladnúť, pretože po dopečení sú krehké.

medovniky-1
Keďže surový bielok sa pri HIT vôbec neodporúča, medovníčky zostali tento rok nevyzdobené 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

4 komentáre

Veronika 21. decembra 2017 o 10:11

Ďakujem za recept! Medovníčky sú veľmi chutné.. popravde, nie som si istá, či mi vydržia do Vianoc. 🙂 Predpokladám, že ich budem robiť častejšie, nie iba na Vianoce!
Krásne sviatky prajem

Odpovedať
hitjezdravozit 21. decembra 2017 o 12:40

Jej tak to sa veľmi teším 🙂

Odpovedať
Monika 13. decembra 2021 o 13:11

Mám prvé Vianoce s HIT takže som sa obávala koláčov, ale už nemusím! Medovníčky sú výborné a chutia a priateľovi čo nemá žiadne intolerancie a teším sa na ďalšie receptiky ktoré od vás vyskúšam 🙂

Odpovedať
hitjezdravozit 16. decembra 2021 o 9:49

Veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu 🙂 Krásne sviatky prajem!

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.