Domov Bezlepkové recepty Bezlepkové palacinky s domácim hruškovým chia džemom

Bezlepkové palacinky s domácim hruškovým chia džemom

autor: hitjezdravozit 4. októbra 2016
Bezlepkové palacinky s domácim hruškovým chia džemom

Pred pár mesiacmi som prvý krát vyskúšala chia džem. Bola marhuľová sezóna a keďže sme ich mali chvalabohu viac než dosť a ja som bola každoročne zvyknutá zavárať, nemohla som si to nechať ujsť ani tento rok. Dobre som urobila, pretože džem dopadol na výbornú. Ak ste ho náhodou prehliadli, recept nájdete po kliknutí SEM 😉
Jednu malú fľaštičku som si priniesla so sebou aj do Škótska. Dlho však nevydržala a tak som sa rozhodla vyskúšať nové sezónne ovocie v podobe chia džemu. Voľba padla na hrušky. Džem dopadol opäť skvelo, dokonca si dovolím tvrdiť, že lepšie ako marhuľový (ten bol na môj vkus trošičku kyslý).
Je jemnučký, nie príliš hustý, ako obchodné “tvrdé” džemy ale ani nie je tekutý. Konzistenciou mi trochu pripomína detskú výživu. Dá sa však krásne natrieť na chlebík a nebude vám z neho stekať. Určite odporúčam vyskúšať, ak máte dostatok hrušiek.
Ospravedlňujem sa za fotku, fľašky sú všelijaké, no samozrejme som chcela aby ste videli aspoň približne ako džem vyzeral 🙂

hruskovy-dzem
Potrebujeme:
cca 1 kg hrušiek
2 jablká
1 pohár (250 ml) trstinového cukru
4 PL bielych chia semienok (kľudne použite aj klasické, ja som práve mala otvorené iba biele)

1. Hrušky a jablká nakrájame na kocky, dáme do hrnca, pridáme k nim cukor a zamiešame. Necháme ich odstáť cez noc.
2. Na druhý deň začneme variť džem na miernom ohni. Necháme ovocie úplne rozvariť.
3. Následne pridáme chia semienka a ak si myslíme, že ovocie nie je dostatočne rozvarené, môžeme džem rozmixovať tyčovým mixérom.
4. Varíme ešte aspoň 20 minút.
5. Následne plníme zaváraninové fľašky a necháme do druhého dňa v “utierkovom zábale”.

Z tejto dávky mi vyšla jedna väčšia a jedna malá fľaška a trošku zostalo do misky, čo som hneď využila a spravila si palacinky 😉

hruskovy-dzem-2

Potrebujeme:
1 pohár bezlepkovej múky (ja mám zmes pohánkovej, kukuričnej, ryžovej, tapiokovej) kľudne si teda namiešajte podobnú zo svojich múk
1 vajce
pol pohára mandľového mlieka
1 pohár perlivej minerálky
štipka soli
1 ČL trstinového cukru (nemusí byť)
kokosový olej

1. K múke pridáme soľ, cukor a zamiešame.
2. K suchej zmesi pridáme vajce a tekutiny a metličkou vyšľaháme cesto, aby sme nemali žiadne hrudky.
3. Palacinky vypekáme na máličku kokosového oleja.
4. Plníme domácim džemom alebo karobovou “čokoládou”.

hruskove-palacinky
Karob zmiešame s rastlinnou smotanou (alebo s mliekom ak nemáte smotanu), pridáme trošku ľubovolného sladidla (javorový sirup, agave, datľový sirup, med..). Ak použijete smotanu, vznikne vám pekná, hustá omáčka, takže ňou budete vedieť palacinky naplniť. Ja som plus ozdobila aj vrch všetkých palaciniek. Ak vám vznikne tekutejšia poleva, tak palacinky radšej naplňte iba džemom a polevu použite iba na poliatie vrchu, inak by vám vytekala. Moja bola skutočne hustá, takže sa palacinky dali krásne plniť.

hruskove-palacinky-2

Mohlo by sa vám páčiť aj

4 komentáre

Nora 24. mája 2017 o 9:42

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, kde nakupujete múky a v akom pomere ich miešate. 🙂 Rovnako by ma zaujímalo, kde si zaobstarávate pečivo, či si ho pečiete sama, alebo existujú aj nejaké vhodné pre tých, čo majú HIT.
Diagnózu mi potvrdili len pred pár dňami, mám ju spojenú s intoleranciou kravskej bielkoviny a hoci mi nikdy po konzumácii pečiva nenastúpili príznaky, asi nechcem riskovať zhoršenie stavu.
Už som z toho mierne zúfalá, ale snáď tým život nekončí.
Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpovedať
hitjezdravozit 29. mája 2017 o 16:19

Dobrý deň Nora, ospravedlňujem sa, že až teraz odpisujem. Myslela som si, že som Vám v ten deň odpísala, no mýlila som sa 🙂 Múky nakupujem rôzne v bio obchodoch. Prevažne v Maďarsku, vo Fresh Markete v Zelenom obchodíku alebo na stránke zivotbezlepku.sk Ale aj inde. Pečivo si pečiem sama. Veľmi zriedka si kúpim bezlepkový, bez droždia chlebík v bio obchode u nás v meste. Existujú také pečivá, len nie všade. Napríklad v BA v Paleo obchode v Auparku majú tiež a určite aj inde vrámci BA 😉

Odpovedať
majka 13. januára 2018 o 16:38

ako dlho ti vydrzi džemik ? 🙂 davas ho ked vychladne do chladnicky, ? :O

Odpovedať
hitjezdravozit 13. januára 2018 o 19:29

Fiiha, kým ho nezjem 😀 Ale nie, väčšinou ho dám do chladničky áno a tam max také 2 týždne od otvorenia. Takto bez konzervantov si netrúfam pol roka ho skladovať. Radšej si vždy spravím menšiu dávku do 1-2 fľašiek.

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.