Bezlepkové · Koláče, torty · Všetky recepty

Bezlepkový jablčník s mrveničkou

Ak by som išla na nejakú dôležitú návštevu a mala so sebou priniesť jeden dezert, určite by som momentálne volila tento jablčník 😉 Od kedy som ho vymyslela, robila som ho už 2x a neskutočne mi chutí. S cestom sa pracuje výborne, nelepí sa, nerozpadáva sa, nie je po dopečení suché ani lámavé. Jablká celému koláču dodajú sviežosť a šťavnatosť a mrvenička dostatočnú sladkosť. Koláčik je bezlepkový, bezmliečny a samozrejme nízkohistamínový 😉


Potrebujeme:
80g kokosového oleja
2 vajcia
40g medu
100g kokosovej múky
štipku himalájskej soli

3 veľké jablká
30g trstinového cukru (ak nemáte radi až tak sladké ale nemôžete toľko cuku pokojne ho vynechajte, pretože mrvenička na vrchu tiež dodá koláču potrebnú sladkosť)
1 ČL cejlonskej škorice
1 PL roztopeného ghee masla

20g ghee masla (môže byť aj klasické)
1 PL trstinového cukru
50g pohánkovej múky
10g kokosovej múky

1. Kokosový olej dohladka rozmixujeme so štipkou soli, vajíčkami a medom.
2. Pridáme kokosovú múku a vypracujeme cesto.
3. Cesto bude pekne držať pokope, nelepí sa, pracuje sa s ním dobre. Natlačíme ho do nízkej tortovej formy, ktorú si pred tým vymažeme kokosovým olejom aby sa nám cesto neprilepilo.
4. Cesto popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry na 175°C. Pečieme 8 minút.
5. Medzitým si ošúpeme jablká a nakrájame na tenučké mesiačiky (asi 1 cm).
6. Prisypeme k nim trstinový cukor, škoricu a polejeme roztopeným maslom. Poriadne premiešame, aby sa zmes dostala na každý kúsok jabĺčka.
7. Klasicky si pripravíme aj mrveničku. Zmiešame maslo, cukor a múky a medzi prstami spracujeme.
8. Keď je korpus hotový, necháme ho pár minút vychladnúť a potom naň rovnomerne poukladáme jabĺčka a posypeme ich mrveničkou.
9. Pečieme cca 15-20 minút.

Pozor! Okraje vám ľahko môžu zhorieť. Prvý krát som ho piekla cca 23 min keď som si všimla, že okraje sú už fakt tmavé (môžete vidieť na niektorej z fotiek). Druhý krát som zas dala iba 15 minút, no to ešte mrvenička nebola vôbec chrumkavá, tak som dala ešte asi 2-3 minutky a vybrala. Koláč bol dopečený v poriadku, kraju už tak isto začali hnednúť ale nie až tak ako prvý krát, no niektoré jabĺčka boli chrumkavejšie ako pri prvom raze. To asi tie, ktoré sa mi nepodarili nakrájať na úplne tenké kúsky. Ale neprekážalo to, niekto to má dokonca tak radšej. Ak ste však za také tie úplne rozvarené, nakrájajte ich tak natenko ako sa len dá.


Som si istá, že tento koláč si zamilujete, tak ako ja 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *