Bezlepkové · Pečivo · Všetky recepty

Bezlepkový nízkohistamínový chlieb

Najťažší oriešok – nízkohistamínový chlieb! Napiecť poriadny chlebík bez droždia, bez lepku, bez jogurtu, vínneho octu a podobných záležitostí sa zdá byť nemožné. No ja sa nevzdávam a experimentujem kým sa niečo nevydarí. A mám pocit, že tento chlebík sa konečne vydaril. Nie je v strede surový, hutný, netrúsi sa, dá sa krájať, natierať naňho pomazánka a samozrejme chutí výborne 🙂 Zvnútra je mäkký a kôrka je chrumkavá. Aby sa skutočne podaril každému, do detailu som všetko vážila, presne si zapisovala a teraz vám to podávam ďalej 🙂 Držím palce!

bezlepkovy-chlebik-3
Potrebujeme:
120g múky z hnedej ryže
50g pšenovej múky
50g cirokovej múky
30g pohánkovej múky
30g tapiokovej múky
10g zomletých zlatých ľanový semienok
2g xantanovej gumy
2g guarovej gumy
8g bezfosfátového prášku do pečiva
3g sóda bikarbony
asi 1/2 PL himalájskej soli (1 PL je veľa – ja som ho presolila)
na hrot noža z kyseliny askorbovej (čistý vitamín C)
350-400ml perlivej minerálky Fatra
sezamové semienka na posypanie

1. Zmiešame všetky múky a pridáme k nim soľ, kypriace látky, xantánovú a guarovú gumu a vitamín C.
2. Poriadne zamiešame.
3. Za stáleho miešania prilievame minerálku.
4. Treba pracovať rýchlo a hneď cesto preložiť do srnčieho chrbta vystlaného papierom na pečenie. Ja som ho tam vlastne natľapkala varechou.
5. Na záver posypeme čiernym a bielym sezamom.
6. Pečieme pri 180°C 40 minút.

bezlepkovy-chlebik-1
bezlepkovy-chlebik-2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *