Bezlepkové · Hlavné jedlá · Vegan · Všetky recepty

Brokolicovo-zelerové guľky s hráškovým dipom

Občas ma kopne múza a mám chuť vymýšľať aj náročnejšie recepty, kde sa potom vyhrám aj s dekorovaním, či fotením. Minule som mala jedno voľnejšie dopoludnie a tak som si povedala, že teraz je presne taký deň.
Recept v podstate nie je náročný na prípravu či čas, len k nemu potrebujete trochu viac hrncov a kuchynských potrieb (čo potom zabolí keď sa pustíte do umývania riadu) 😛 No nemusíte všetko robiť tak ako ja. Brokolicové guľky si môžete pripraviť aj len tak na šalát alebo k polievke, omáčku zas na cestoviny alebo si ju pokojne natrite na domáce pečivo. Takto máte vlastne 2 recepty v jednom 😉

Brokolicovo-zelerové guľky
pol brokolice
malý zeler (alebo polku väčšieho – podstatné je aby bolo viac brokolice)
provenskálske bylinky
2 strúčiky cesnaku
1 PL lahôdkového droždia
1 chia vajce (1 PL chia semienok + 4 PL vody)
3-4 PL pohánkovej múky (množstvo som pridávala odhadom aby malo cesto požadovanú konzistenciu a vedeli sme z neho spraviť guľky)
himalájsku soľ
kokosový olej

1. Brokolicu uvaríme v mierne osolenej vode.
2. Keď je mäkká scedíme ju a rozsekáme v sekáčiku.
3. Pridáme k nej nastrúhané zeler na malom strúhadle, chia vajce, pretlačený cesnak, bylinky lahôdkové droždie, soľ podľa chuti a zmiešame.
4. Na záver postupne pridávame múku.
5. Tvoríme malé guľky, ktoré vypekáme na kokosovom oleji.

Keďže fritézu nemám (ani by som ju nechcela) a snažím sa nepoužívať zbytočne veľa oleja, nikdy nebudem mať krásne rovnako guľaté guľky. Mne to však nevadí. Radšej zdravšie 😉 Dokonca si ich môžete vypiecť aj v rúre. No ja som tentoraz robila iba malú dávku pre seba a nechcelo sa mi kvôli pár kúskom zapínať ju.


Hráškový dip:
misku mrazeného hrášku
čerstvú petržlenovú vňať
čerstvú bazalku
za hrst namočených kešu orechov
ryžovú smotanu (podľa konzistencie)
himalájsku soľ

1. Hrášok uvaríme v osolenej vode.
2. Zlejeme ho a spolu s ostatnými ingredienciami vložíme do mixéra a rozmixujeme. Smotanu som pridávala postupne aby mi vznikla požadovaná konzistencia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *