Domov Hlavné jedlá Cícerové curry aj pre histaminikov

Cícerové curry aj pre histaminikov

autor: hitjezdravozit 8. januára 2017
Cícerové curry aj pre histaminikov

Tento recept sa mnohým z vás môže zdať veľmi riskantným a samozrejme ak ste na eliminačke alebo máte akékoľvek dočasné problémy, nechajte si ho v zálohe na inokedy. No určite ho, aj keď s prípadnými malým obmenami, vyskúšajte. Zaujíma vás, prečo? Rada vám to stručne vysvetlím na konkrétnych potravinách, ktoré som v recepte použila. Čudovali by ste sa ako môže jedlo, ktoré sa javí ako vysokohistamínové, pomáhať práve v boji proti histamínu.
V prvom rade “kari” korenie som si vyrobila sama, určite by som nepoužila obchodné, do ktorého netuším čo všetko primiešajú. Ak sa obávate korenín, okrem rasce sú všetky vo švajčiarskom zozname povolené, dokonca väčšina z nich sa považuje za prírodné antihistaminiká. Čierna rasca, zvaná aj Nigella Sativa je vynikajúci antioxidant a mnou často spomínaný a používaný galgant je extrémne efektívnym stabilizátorom mastocytov a prevenciou pred anafylaxiou. Takým istým stabilizátorom je aj zázvor, ktorý patrí do rovnakej čelade ako galgant a okrem toho je známy tým, že zabraňuje alergickým reakciám. Aby sme zostali pri čeladi ďumbierovitých, čerstvá kurkuma nie je úplne najjednoduchšie dostupná, no v bratislavskom Fresh Markete, či v obchodnom dome Yeme som ju už pár krát videla. Okrem toho sa celkom ľahko pestuje. Podobne ako pri zázvore zasadíte kúsok koreňa a čakáte. Samozrejme postačí aj mletá, no ak pridáte kúsok čerstvej (ja som si ju po menších kúskoch zamrazila) máte záruku silného protizápalového účinku.
A keď už som načrtla túto tému a asi po stý krát preštudovala články o antihistamínových potraviných (pár linkov vám pripájam na konci článku), spomeniem aj červenú cibuľku a cesnak, ktoré Alison Vickery, známa ako “The Low Histamine Coach”, tak isto zaraďuje medzi prírodné antihistaminiká. Obe sú vysoko výživné, antioxidačné a ukázalo sa, že zabraňujú uvoľňovaniu histamínu.
Z uvedených potravín a korenín mne osobne nevadí žiadna. A ani mojej mame, ktorá je tiež histaminička. Z nášho curry nám nič nebolo, stolerovali sme ho v poriadku. Jediný otáznik sa môže týkať klasickej rasce, ktorá je vo švajčiarskom zozname označená ako “dvojka”, no my sme ju už pár krát použili v iných jedlách, kde nebolo až toľko kombinácií a keďže nám nerobila problém, zhodnotili sme, že z nej štipku môžeme dať aj do tohto receptu. Ak ju však netolerujete, alebo ste ju neskúšali, pokojne ju vynechajte. Hlavné chute dodávajú tak či tak iné ingrediencie (zázvor, kokosové mlieko…).
Na záver sa vyjadrím aj k cíceru, ktorý je medzi histaminikmi buď milovaný alebo nenávidený. Áno, patrí v zozname k tým vyšším číslam, otázkou však je, riadite sa iba zoznamami?? Samozrejme, zo začiatku sa nimi riadime všetci, no postupom času som prišla na to, že ak by som sa mala riadiť iba zoznamom, vzdala by som sa milión prospešných a chutných potravín, ktoré v konečnom dôsledku možno ani nenarobia taký problém ak vieme ako a kedy ich použiť. Určite si nespravím paradajkové cestoviny s avokádom, olivami a cícerom (dobre, trošku som to zextremizovala), no snažím sa vám len vysvetliť, že netreba HIT brať ako niečo, čo je dané na papieri a striktne sa podľa toho riadiť celý život. Teraz samozrejme nehovorím o balených potravinách, konzervách a podobne. Myslím si, že je úplne jasné, že tieto “zakázané druhy” sa u mňa v kuchyni určite nikdy neobjavia. Zameriavam sa teraz iba na zeleninu, ovocie, strukoviny, proste čo nám príroda dá a ich zastúpenie v zoznamoch.
Keby som sa mala riadiť skutočne tým, čo mi na 110% nikdy nespravilo žiaden problém a je to aj v zozname pod “nulkou”, jedla by som dokola 10 potravín. Lebo keď si spomeniem na začiatky napríklad s ovocím, jedla som len jablko a mango. Banán ma raz prehnal, tak som si ho mesiace nedala (a pritom som si už teraz istá, že nie banán bol príčinou). Ostatné som ani neskúšala, lebo sú v zozname “otáznikové” alebo nepovolené. Až kým som nebola “nútená” jesť banán skoro každý deň a zistila som, že mi absolútne nerobí problém! Postupne som sa odvážila skúšať aj ďalšie (medzi nimi pár čerstvých jahôd zo záhrady-bez reakcie) a teraz na Vianoce som si nakúpila asi 5 druhov exotického ovocia, z ktorých polovica ani nie je v zoznamoch a nemala som problém ani s jedným z nich. Nehovorím, že všetci sme na tom rovnako. No ja som odjakživa milovala ovocie, nikdy som s ním nemala problém a iba kvôli strachu a nejakému zoznamu som sa mu zrazu začala vyhýbať.
A taký istý prístup som mala aj k cíceru. Pritom je zdravý, plný bielkovín, ktoré napríklad mne často chýbajú, keďže nemôžem mliečne produkty a mäso na tanieri tiež nemám až tak často. Viem však, že by som si ho nepripravovala každý alebo každý druhý deň. Dám si ho približne 2x do mesiaca, niekedy iba raz a nikdy som s ním problém nemala. Dôležitý je tiež fakt, v akej kombinácii sa určitá potravina použije. Preto napríklad cícer varím s bobkovým listom, používam koreniny/bylinky, ktoré sú prírodné antihistaminiká a podobne.
Nechcela som vám týmto dlhým “predslovom” radiť aby ste sa neriadili zoznamami a stále opakujem, že nie som lekárka, hovorím vám iba to, čo som zažila a vyskúšala ja, prípadne o čom som sa dočítala pri tejto tematike. Inšpirujú ma aj niektoré blogerky, či už zahraničné alebo naše a s mnohými zdieľam podobný názor. Snažím sa od nich čerpať informácie, ktoré mi bohužiaľ neboli poskytnuté inde a tie vám následne podať vrámci môjho blogu. Dole pod receptom vám pripojím pár linkov, z ktorých som buď čerpala informácie, alebo ich proste považujem za hodnotné a užitočné vrámci tejto témy.
A teraz už konečne prejdime k receptu 🙂 Aby som vám ale nejako poradila a vedeli ste si toto curry pripraviť ak náhodou skutočne nemôžete alebo predsa len nechcete riskovať napríklad s cícerom, pokojne ho zameňte za nejakú zeleninu (napríklad karfiol alebo tekvicu). A keď vám nesedí niektorá korenina (rasca), vynechajte ju.

cicerove-curry-2

Potrebujeme:
1 pohár cíceru
3 mrkvy
pol oranžovej papriky
1 fialová cibuľka
2 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy
čerstvý zázvor asi 2cm kúsok
čerstvá kurkuma asi 2-3cm kúsok
200-300ml kokosového mlieka
pol ryžovej smotany (ak máte hustejšie kokosové mlieko a máte radi výraznú kokosovú chuť, môžete ju vynechať)
2 PL kokosového oleja
himalájsku soľ

Domáce kari korenie:
2-3 ČL kurkumy
1 KL celého koriandru
1 KL galgantu
pár zrniečok čiernej rasce
pár zrniečok feniklu
štipka rasce (ak tolerujete)

1. Cícer namočíme na celú noc do vody a na druhý deň ho uvaríme s 2 bobkovými listami (vraj vtedy menej nafukuje).
2. Medzitým si v mažiariku poriadne popučíme koreniny a pripravíme si domáce kari korenie.
3. Pár minút pred dovarením cíceru môžeme pripraviť panvicu v ktorej budeme variť.
4. Necháme rozpustiť kokosový olej a vysypeme doň kari korenie. Miešame, necháme pár minút opražiť na miernejšom ohni a keď začne olej “pukotať” pridáme cibuľku nakrájanú nadrobno, pretlačený cesnak, zázvor, čerstvú kurkumu a oranžovú papriku nakrájané na drobné kocky.
5. Pod pokrievkou dusíme 2-3 minutky.
6. Medzitým nakrájame mrkvu na malé štvrtinky a následne pridáme do panvice.
7. Zalejeme kokosovým mliekom a ryžovou smotanou a dusíme ďalších pár minút.
8. Medzitým zlejeme cícer, vyberieme bobkové listy a prisypeme ho do panvice.
9. Varíme do zmäknutia mrkvy.
10. Podávame s ryžou.

Tip: Ak máte pocit, že chýba tekutina, pokojne ešte počas varenia prilejte kokosové mlieko alebo aj celú ryžovú smotanu. My sme sa rozhodli použiť 2 druhy aby v jedle neprerážala iba kokosová chuť a vynikli aj ostatné ingrediencie. Takto malo jedlo dokonalú súhru.

cicerove-curry-1

zdroje:
http://thelowhistaminechef.com/plant-seeds-treat-nasal-allergies-better-than-steroid-spray/
http://alisonvickery.com.au/anti-histamine-foods/
http://glutenfreesphere.com/sk/ako-som-dostala-hit-pod-kontrolu/
https://www.youtube.com/watch?v=ZNyc_V9nx8k

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.