Keksy, sušienky

Citrónovo-vanilkové crinkles

Čokoládové crinkles patrili k mojim obľúbeným keksíkom. Spomínam si ako som ich robila prvý krát a celá rodina si ich hneď zamilovala. Od vtedy nesmeli chýbať pri rôznych oslavách ale i len tak bežne počas roka. Keďže do pravých crinkles ide veľké množstvo čokolády, vlastne celý základ je čokoláda, od kedy mám HIT som ich nerobila.
Nedávno som natrafila na citrónové a dlho som váhala či sa do nich pustiť. Do nich totižto ide okrem citrónovej kôry aj dosť veľa šťavy. Nakoniec som sa ale rozhodla, že ich opäť raz pomením a vytvorím z nich svojskú verziu 😉 A tak nehľadajte citrónovú šťavu a dokonca ani práškový cukor, v ktorom by sa na záver mali obaľovať. Namiesto toho som zmiešala ryžovú múku s bourbon vanilkou a voila, zdravšie, nízkohistamínové crinkles sú na svete 🙂


Potrebujeme:
1 vajce
100g masla*
90g trstinového cukru
200g hladkej špaldovej múky
20g nesíreného strúhaného kokosu
1 kopcovitá ČL bezfosfátového prášku do pečiva
kôra z polky chemicky neošetreného citróna
štipka himalájskej soli

+ ryžová múka a bourbon vanilka z DM


1. Maslo nastrúhame, pridáme k nemu cukor a vyšľaháme. Potom pridáme vajce a šľaháme ďalej.
2. V menšej miske zatiaľ zmiešame múku, kokos, prášok do pečiva a štipku soli.
3. K maslovej zmesi pridáme nastrúhanú citrónovú kôru i múčnu zmes a vypracujeme cesto.
4. Z cesta vytvárame malé guľky. S týmto cestom sa veľmi dobre pracuje, nelepí sa na ruky, takže ho pred tvarovaním ani netreba dávať do chladničky.
5. Ryžovú múku zmiešame s vanilkou a v tejto zmesi obaľujeme každú jednu vytvorenú guľôčku.
6. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C 10-12 minút.

*Pri tomto recepte zohráva maslo dôležitú úlohu! Ak ho môžete, odporúčam použiť klasické. Odskúšané ich mám aj z ghee masla (viď obrázok vyššie), no to trošku viac púšťa tuk a tým pádom crinkles nezostanú navonok také pekné, keďže sa úplne roztopí vrstva, v ktorej sme guľky obaľovali. Ak ich však chcete veľmi vyskúšať, no maslo nemôžete kvôli alergii, v minulosti som ich robila bez problémov aj s Alsanom. Ten už ja osobne používam veľmi zriedka, no ako východisko z núdze postačí 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *