Koláče, torty · Všetky recepty

Cuketový koláč

Verím, že väčšina z vás si už zvykla na nezvyčajné kombinácie v mojich receptoch a tak nikoho neprekvapí ďalší zeleninový koláč 😉 Mrkvový koláč alebo chlebík, ako som ho nazvala, je jeden z mojich obľúbených, no tento cuketový mu veru začína konkurovať.

cuki1

Rada vymýšľam vlastné kombinácie, pretože skoro každý recept obsahuje niečo, čo pre nás buď nie je veľmi vhodné, alebo sa mi to tam proste nepáči/nehodí.
Pri tomto recepte som sa trochu inšpirovala cukrárskou knihou, ktorú mám doma už niekoľko rokov, no nie sú v nej práve najzdravšie recepty. Chcelo to len trochu fantázie a už bola zdravá variácia na svete 😉

cuki3

Potrebujeme:
200 g špaldovej múky*
1 ČL škorice (kľudne vynechajte ak ju netolerujete)
1 ČL soda bikarbony
pol ČL bezfosfátového prášku do pečiva
štipka soli
2 vajcia
130 g trstinového cukru
70 ml kokosového oleja (odskúšané a asi ešte lepšie s ghee maslom)
1 jablko
150 g cukety

* pôvodne som mala 225g múky, no minule mi pár gramov chýbalo a koláč sa vydaril tak či tak a dokonca mi prišiel ešte trochu vláčnejší 😉

1. Múku zmiešame so škoricou, sodou, práškom do pečiva a soľou.
2. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny a postupne prišľahávame roztopený kokosový olej (nie horúci!).
3. Múčnu zmes vysypeme k tekutej a poriadne zmixujeme.
4. Cuketu si nastrúhame na jemno, jablko na hrubšie a zamiešame ich do cesta.
5. Do menšieho plechu (asi 20×25 cm) vystlaného papierom na pečenie nalejeme cesto a vložíme do vyhriatej rúry.
6. Pečieme 40-45 minút pri 170°C (ku koncu môžeme pridať na 180°C)

cuki5

Môžete vidieť, že bol pekne vysoký, rovnomerne upečený a chuťovo naozaj fantastický. Šťavnatý, nie príliš sladký, ale ani málo sladký. Odporúčam vyskúšať!

cuki2

cuki4

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *