Články · Všetky recepty

Domáca bylinková soľ

Sezóna čerstvých byliniek skončila a tak som si musela pripraviť zásoby na zimu. 🙂 Keďže na mojom balkóniku som od jari pestovala niekoľko druhov a tak isto máme bylinky aj na záhrade, bolo čo sušiť. A tak mám vlastnú provensálsku zmes ale i osobitne usušený tymián, oregano, šalviu, mätu a dokonca aj perillu krovitú, ktorá ale (zatiaľ) nepochádza z mojej záhrady. Mám ju od PD Flora Jedle Kvety z Trenčianskej Teplej, kde okrem úžasných jedlých kvietkov dostať nespočetné množstvo najrôznejších byliniek. Medzi nimi aj vzácnu perillu o ktorej som písala viac v tomto článku.
Okrem klasicky usušených byliniek som si spravila aj domácu bylinkovú soľ, ktorá sa perfektne hodí napríklad do polievok, ale môžete ňou ochutiť vlastne čokoľvek.


Potrebujeme:
petržlenovú vňať
zelerovú vňať
ligurček (pridávame z neho menší pomer ako z ostatných vňatiek)
pažítku
himalájsku soľ

Postup vám asi nemusím nejako špeciálne opisovať. Bylinky si usušíme, zmiešame so soľou a uskladňujeme v uzatvárateľnej nádobke. Hotovo. 😉
To, ako si bylinky usušíte je len na vás. Môžete ich sušiť klasicky na vzduchu, ja ich väčšinou porozkladám na plech s papierom na pečenie, alebo ak máte naraz väčšie množstvo, dajú sa usušiť aj v sušičke na ovocie.


Petržlen, zeler ani pažítku vám asi predstavovať nemusím, no ak vás zaujal ligurček, pár slov si o ňom môžeme povedať.
Ligurček dorastá do výšky až dvoch metrov, treba ho pravidelne zalievať a darí sa mu dobre v záhrade ale i na balkóne. Zbiera sa na jeseň a vňaťky odporúčam pred sušením poriadne zbaviť nečistôt. Stačí z neho pridať menej, pretože je silne aromatický. Vynikajúco sa hodí k mäsu, do vývaru ale aj na ryby či zeleninové jedlá. Ligurček má priaznivé účinky na trávenie, podporuje chuť do jedla, bojuje proti nadúvaniu, detoxikuje – prečisťuje krv, vhodný je pri menštruačných ťažkostiach ako napríklad nepravidelné krvácanie a pomáha aj pri problémoch dýchacích ciest, keďže uvoľňuje hlieny. Možno ste nevedeli, no niektorí ho nazývajú aj vegeta či maggi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *