Hlavné jedlá · Všetky recepty

Domáce zemiakové šúľance

Táto porcia je dosť veľká, ak ju teda nebude jesť celá rodina 😀 No výhodou je, že šúľance sa dajú odložiť do mrazničky. Ja som si jednu porciu spravila na obed a 3 balíčky som si odložila. A tak, keď budem niekedy po práci príliš unavená na varenie, vytiahnem balíček a mám hotový rýchly obed/večeru 😉

Potrebujeme:
300g zemiakov
175g špaldovej múky
150 špaldovej alebo klasickej krupice
1 vajce
soľ

Zemiaky uvaríme v šupke a keď vychladnú, nastrúhame ich najemno. Pridáme k nim múku, vajíčko, krupicu, soľ a vypracujeme cesto. Ak sa nám bude lepiť, pridáme viac múky.
Na pomúčenej doske vytvárame dlhé šúľance, ktoré potom krájame na rovnaké menšie časti. Ukladáme ich na tácku tak, aby sa nedotýkali a odložíme ich na hodinu do mrazničky. Následne ich môžeme ukladať do sáčkov a nepolepia sa nám 😉
Varíme ich klasicky, nahádžeme do vriacej vody a čakáme kým nám vyplávajú 🙂

Sú možno lepkavejšie ako z klasickej múky, no sú aspoň trošku zdravšie 🙂

Ja som si ich tentoraz pripravila s domácim marhuľovým džemom (bez konzervantov!) a mletými mandľami.

Poznámka (po pár týždňoch): Čerstvé šúľance mi nerobili žiaden problém. Po pár týždňoch som si na večeru vybrala z mrazničky jeden balíček a ten už nesadol. Ponaučenie z toho vyplýva také, že neodporúčam histaminikom zmrazovať zemiakové veci! Myslela som, že s tým nebude problém, keďže bežne kúpiť v obchode mrazené zemiakové šúľance, pirohy…ale to, čo je pre iných bežné a normálne, pre nás veru nie je. 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *