Domov Hlavné jedlá Domáce zemiakové šúľance

Domáce zemiakové šúľance

autor: hitjezdravozit 9. januára 2016
Domáce zemiakové šúľance

Táto porcia je dosť veľká, ak ju teda nebude jesť celá rodina. 😀 No výhodou je, že šúľance sa dajú odložiť do mrazničky. Ja som si jednu porciu spravila na obed a 3 balíčky som si odložila. A tak, keď budem niekedy po práci príliš unavená na varenie, vytiahnem balíček a mám hotový rýchly obed/večeru. 😉

Potrebujeme:
300g zemiakov
175g špaldovej múky
150 špaldovej alebo klasickej krupice
1 vajce
soľ

1. Zemiaky uvaríme v šupke a keď vychladnú, nastrúhame ich najemno.
2. Pridáme k nim múku, vajíčko, krupicu, soľ a vypracujeme cesto. Ak sa nám bude lepiť, pridáme viac múky.
3. Na pomúčenej doske vytvárame dlhé šúľance, ktoré potom krájame na rovnaké menšie časti.
4. Varíme ich klasicky, nahádžeme do vriacej vody a čakáme kým nám vyplávajú.
5. Do mrazničky ich ukladáme nasledovne: poukladáme ich na tácku tak, aby sa nedotýkali a odložíme ich na hodinu do mrazničky. Následne ich môžeme dať do sáčkov a nepolepia sa nám. 😉

Ja som si ich tentoraz pripravila s domácim marhuľovým džemom (bez konzervantov!) a mletými mandľami.

Poznámka (po pár týždňoch): Čerstvé šúľance mi nerobili žiaden problém. Po pár týždňoch som si na večeru vybrala z mrazničky jeden balíček a ten už nesadol. Myslím si, že to bude tým, že zemiaky nie úplne najlepšie tolerujem. Myslela som, že s tým nebude problém, ale to, čo je pre iných bežné a normálne, pre druhých byť nemusí. 

 

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Šúľance z violet zemiakov s mandľami a figovým džemom | Hit je zdravo žiť 12. novembra 2019 o 14:43

[…] Jedny šúľance už na blogu mám, no tentoraz som sa pustila do bezlepkovej verzie a s použitím iných zemiakov. Violet, teda fialové zemiaky vám asi predstavovať nemusím, no ak predsa, prečítate si o nich napríklad v v tomto mojom článku. Kupovala som ich v Yeme a samozrejme aj z tejto odrody existuje viac druhov. Niektoré sú tmavšie iné zase bledšie a ja som dnes vychytila presne ten bledší typ, takže ak ste čakali, že šúľance budú krikľavo fialové, mýlili ste sa žiaľ. ? Okrem toho, po uvarení zemiaky aj tak strácajú takú tú výrazne fialovú farbu. V každom prípade, veľmi dobre sa s nimi pracuje a pre mňa je dôležité to, keďže ako iste viete, so zemiakovým cestom je väčšinou vždy babračka. ? Mimochodom tento recept by určite obstál aj pri blížiacich sa vianočných sviatkoch. ? […]

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.