Bezlepkové · Hlavné jedlá · Vegan · Všetky recepty

Falafel s batátovým pyré

Falafel som robila prvý krát asi minulý rok. Veľmi mi chutil a od vtedy som niekde chcela vyskúšať aj originál. Predsa len som ho robila tak svojsky, domácky no a ani koriander som nemala čerstvý iba sušený. Keďže som leto strávila v Anglicku a tam ho dostať skutočne na každom rohu, mala som možnosť ochutnať ho asi 3x. Ani raz mi nechutil 🙁 Prišla som na to, že nemusím koriander, ktorého tam dávajú fakt strašne veľa. Podľa mňa zabije chuť všetkého ostatného. Ja som z neho dala iba štipku a tým pádom sa nedal nejako výrazne cítiť (možno aj preto, že sušený nie je až taký aromatický ako čerstvý). Tak som si povedala, že ďakujem, viac si neprosím a radšej si ho urobím znovu sama 🙂 A keďže som ho už dávno nemala, práve nastal ten správny čas 😉

falafel 1
Potrebujeme:

Falafel:

1 pohár cíceru
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1 ČL olivového oleja
petržlenovú vňať
bazalku
soľ
galgant
kokosový olej

Batátové pyré:

1 batat
2 menšie zemiaky (nemusia byť)
kúsok rastlinného masla Alsan
asi pol ryžovej smotany
soľ
galgant

Falafel:

1. Cícer namočíme na celú noc do vody (kľudne aj na 24 hodín)
2. Scedený cícer vložíme do mixéra, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, olej, petržlenovú vňať, soľ, galgant a bazalku (taká moja malá inovácia: bazalka namiesto koriandru) 😉
3. Rozmixovanú zmes odložíme na hodinku do chladničky.
4. Vytvarujeme malé guľky, ktoré následne vysmážame v horúcom kokosovom oleji do hneda.

Ja viem, že kokosák nie je úplne na vysmážanie a často takéto veci ani nerobím, no slnečnicový nepoužívam a v mojom pravom talianskom olivovom by som určite nesmažila 😀 Falafel by sa mal „kúpať“ v oleji no a to je pre mňa ďalšie tabu. Vymyslela som to teda tak, že som do panvice dala samozrejme trošku viac oleja ako bežne, no naraz som uložila do jednej strany asi len 4-5 guliek a panvicu som naklonila. Tak boli guľky ponorené aspoň do polovičky a otáčala som ich, aby sa chytili z každej strany. Myslím si, že sa v pohode dajú spraviť aj takto 😉

Ak vám náhodou zostane pár väčších kúskov cíceru, nevadí. Mne osobne to aj chutí a niekedy ich tam nechám naschvál 🙂

falafel 2

Batátové pyré:

1. Bataty aj zemiaky nakrájame na kocky (bataty môžu byť trošku väčšie, keďže sú skôr uvarené).
2. Varíme ich v slanej vode do zmäknutia.
3. Scedíme 3/4 vody, zemiaky trochu popučíme a na miernom ohni ešte chvíľu varíme, kým sa voda neodparí.
4. Následne si zemiaky rozmixujeme tyčovým mixérom.
5. Hrniec vrátime na oheň, pridáme kúsok Alsanu na zjemnenie a na záver prilejeme ryžovú smotanu. Prilievala som ju od oka tak, aby pyré nebolo príliš tekuté.
6. Prevaríme ešte pár minút a podávame 🙂

falafel 3
Čo sa týka cíceru a HIT, mne osobne nerobí problém, ak ho konzumujem s mierou 🙂 Ak ani vám, skúste aj tento skvelý hummus 😉

2 thoughts on “Falafel s batátovým pyré

  1. Dakujem velmi pekne. Velmi my chutilo. Pretoze este bilinky a korenie este nemozem urobila som svojej verzie. Pridala som do mixera s cicerom kukuricu. A potom do toho „cesta“ nakrajanu letnu cibulku a cervenu papriku. A ski prilohu k tomu lyzicu kyslej smotany a bataty pyre samozrejme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *