Domov Bezlepkové recepty Falafel s batátovým pyré

Falafel s batátovým pyré

autor: hitjezdravozit 25. júna 2016
Falafel s batátovým pyré

Falafel som robila prvý krát asi minulý rok. Veľmi mi chutil a od vtedy som niekde chcela vyskúšať aj originál. Predsa len som ho robila tak svojsky, domácky no a ani koriander som nemala čerstvý iba sušený. Keďže som leto strávila v Anglicku a tam ho dostať skutočne na každom rohu, mala som možnosť ochutnať ho asi 3x. Ani raz mi nechutil. Prišla som na to, že až tak nemusím koriander, ktorého tam dávajú fakt strašne veľa. Podľa mňa zabije chuť všetkého ostatného. Ja som z neho dala iba štipku a tým pádom sa nedal nejako výrazne cítiť (možno aj preto, že sušený nie je až taký aromatický ako čerstvý). Tak som si povedala, že ďakujem, viac si neprosím a radšej si ho urobím znovu sama. A keďže som ho už dávno nemala, práve nastal ten správny čas. 😉

falafel 1
Falafel s batátovým pyré

Potrebujeme:
Falafel:
1 pohár cíceru
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1 ČL olivového oleja
petržlenovú vňať
bazalku
soľ
galgant
bio repkový olej

Batátové pyré:
1 väčší batát
2 menšie zemiaky (nemusia byť)
kúsok masla
100 ml domáceho ryžového mlieka / smotany
múku (podľa potreby)
soľ
galgant

Falafel:

1. Cícer namočíme na celú noc do vody (kľudne aj na 24 hodín)
2. Scedený cícer vložíme do mixéra, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, olej, petržlenovú vňať, soľ, galgant a bazalku (taká moja malá inovácia: bazalka namiesto koriandru) 😉
3. Rozmixovanú zmes odložíme na hodinku do chladničky.
4. Vytvarujeme malé guľky, ktoré následne vysmážame v horúcom oleji do hneda.

Vysmážané veci často nerobím, no v mojom pravom talianskom olivovom oleji by som určite nesmažila, tak som zvolila repkový, ktorý používam prevažne do koláčov. Falafel by sa mal “kúpať” v oleji no a to je pre mňa ďalšie tabu. Vymyslela som to teda tak, že som do panvice dala samozrejme trošku viac oleja ako bežne, no naraz som uložila do jednej strany asi len 4-5 guliek a panvicu som naklonila. Tak boli guľky ponorené aspoň do polovičky a otáčala som ich, aby sa chytili z každej strany. Myslím si, že sa v pohode dajú spraviť aj takto a netreba k tomu ani fritézu, ktoré samozrejme nemám. Načo by mi aj bola? 😀

Ak vám náhodou zostane pár väčších kúskov cíceru, nevadí. Mne osobne to aj chutí a niekedy ich tam nechám naschvál.

falafel 2

Batátové pyré:

1. Batáty aj zemiaky nakrájame na kocky (batáty môžu byť trošku väčšie, keďže sú skôr uvarené).
2. Varíme ich v slanej vode do zmäknutia.
3. Scedíme 3/4 vody, zemiaky trochu popučíme a na miernom ohni ešte chvíľu varíme, kým sa voda neodparí.
4. Následne si zemiaky rozmixujeme tyčovým mixérom.
5. Hrniec vrátime na oheň, pridáme kúsok masla na zjemnenie a na záver prilejeme ryžové mlieko v ktorom sme si vymiešali trochu múky (akejkoľvek, aj bezlepkovej). Prilievala som ju od oka tak, aby pyré nebolo príliš tekuté.
6. Prevaríme ešte pár minút a podávame.

falafel 3
Čo sa týka cíceru a HIT, mne osobne nerobí problém, ak ho konzumujem s mierou 🙂 Ak ani vám, skúste aj tento skvelý hummus 😉

Mohlo by sa vám páčiť aj

4 komentáre

Eva 13. septembra 2016 o 11:42

Dakujem velmi pekne. Velmi my chutilo. Pretoze este bilinky a korenie este nemozem urobila som svojej verzie. Pridala som do mixera s cicerom kukuricu. A potom do toho “cesta” nakrajanu letnu cibulku a cervenu papriku. A ski prilohu k tomu lyzicu kyslej smotany a bataty pyre samozrejme.

Odpovedať
hitjezdravozit 13. septembra 2016 o 20:17

Znie to super 😉 🙂

Odpovedať
majka 14. januára 2018 o 14:32

moj dnesny obed … (ostatní mali bolognese ) ja skoro cely tyzden co som chora, varim podla tvojich receptov … troooosku obmienam (nie vzdy vsetko doma najdem ) 😀 ja som ich trolilinku obalila v kukuricnej struhanke a urobila ako mini placky 🙂

Odpovedať
hitjezdravozit 14. januára 2018 o 15:19

Tak to ma veľmi teší 🙂 Ďakujem a prajem skoré uzdravenie!

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.