Bezlepkové · Dezerty · Všetky recepty

Falošné karamelovo-kávové suflé

Verím, že vás názov tohto receptu zaujal a určite si ani neviete predstaviť, čo to tu stváram. Na stránke o histamínovej intolerancii recept s kávou a karamelom?? Dôležité je však to slovo pred tým, „falošné“! 😉 Toto suflé je totižto úplne nízkohistamínové, takže sa vôbec nemusíte obávať. Ide len o to, že jeho chuť náramne pripomínala karamelovo-kávovú kombináciu (mne evokovala viac kávu a mame zas viac karamel). 😀 A spôsobila to iba jediná ingrediencia – kokosový cukor.
Prejdime ale k samotnému receptu, ktorý nie je úplne najjednoduchší, no je predsa tretia adventná nedeľa, takže si to žiadalo niečo slávnostnejšie 🙂 Dlho som sa na tento recept chystala a konečne som ho aj vyskúšala. Dúfam, že sa bude páčiť aj vám 🙂

souffle-1

Potrebujeme (na 4 porcie):
15 g rastlinného masla + na vymastenie formičiek
10 g kukuričnej múky
120 ml kokosového mlieka
30 g kokosového cukru
2 vajcia
štipku soli

1. Formy na suflé vymastíme rastlinným maslom a rúru si predhrejeme na 200°C.
2. V malom hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo a pridáme k nemu kukuričnú múku, ktorú miešame asi minutku varechou. Odstavíme z ohňa.
3. Mlieko medzitým zohrejeme (nie na vriace) a prilejeme k omáčke. Vrátime na mierny oheň a varíme do zhustnutia. Mala by vám vzniknúť taká pudingová hustota, ktorú opäť odstavíme z ohňa.
4. Žĺtky oddelíme od bielkov a jedno po druhom vmiešame do omáčky. Keďže hrniec je stále horúci, prelejeme omáčku do inej misky.
5. Bielky so štipkou soli vyšľaháme dotuha a postupne do nich zašľahávame kokosový cukor (ako keď robíme piškótové cesto).
6. Nakoniec ich opatrne primiešame k omáčke.
7. Formy rovnakým podielom naplníme cestom a suflé pečieme približne 13-15 minút alebo kým neuvidíte, že sa krásne nadvihnú a začína im hnednúť vrch.
8. Podávame ešte teplé! Čím dlhšie stoja, tým rýchlejšie padnú a nebudú viac také nadýchané.

souffle-3

souffle-2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *