Domov Keksy, sušienky Gaštanové cantuccini

Gaštanové cantuccini

autor: hitjezdravozit 27. júna 2018
Gaštanové cantuccini

Z Toskánska sme sa vrátili domov pred mesiacom, no ešte vždy žijem prijemnými zážitkami, ktoré som si odtiaľ odniesla. Okrem tých cestovateľských mi však v pamäti zostala najmä talianska gastronómia, ktorá, napriek tomu, že mám HIT, stále patrí k mojim obľúbeným.


Nie je žiadnym tajomstvom, že sladké milujem. Chvalabohu čas, kedy som holdovala komerčným sladkostiam je už dávno za mnou. Nehovorím, že sem tam nezhreším nejakou maličkosťou, no už sama uznám, že oveľa cennejšie sú tie doma pripravené.

Tak jednoduchá príprava, že si ich budete robiť stále

Cantuccini som jedla prvý krát v Taliansku (nie teraz, už dávnejšie). Sem tam sme ich zvykli dostať aj do daru od nášho talianskeho kamaráta, no priznám sa, nikdy som ich nepiekla. Pritom sme si s maminou každé Vianoce povedali, že ich vyskúšame. Vždy nás však akosi odrádzala príprava. Žili sme totiž v domnení, že to je nejaký veľmi náročný recept, keďže keksíky treba predpiecť a potom ešte sušiť. Teraz sa až smejem, ako naše domnienky vyhrali nad chcením.

Čo vlastne cantuccini je?

Je to prastarý recept na chrumkavé keksíky pochádzajúci z Toskánska. Najtradičnejšie sú tie mandľové, no môžete si ich pripraviť takmer s čímkoľvek (s kandizovaným ovocím, lieskovcami, pistáciami, dokonca aj s kúskami čokolády). Známe sú tým, že sú dva krát pečené, teda najprv pečené a následne do chrumkava dosušené. V uzatvárateľnej nádobke Vám vydržia aj niekoľko týždňov, preto ich mnohí radia k vianočným receptom.
Ja som si však recept nechcela odkladať až do Vianoc (vtedy ich bude dosť) a keďže som sa z Toskánska čerstvo vrátila a mala tie dokonalé chute ešte stále na jazyku, pustila som sa do ich prípravy už teraz.

Gaštanové cantuccini

Potrebujeme:
160g hladkej špaldovej múky
50g celozrnnej špaldovej múky
50g gaštanovej múky
150g trstinového cukru
1 PL vínneho kameňa
štipku soli
2 vajcia
50g masla
1 PL olivového oleja
1 ČL škorice
100g mandlí

1. Múky zmiešame s vínnym kameňom, škoricou, soľou a cukrom.
2. Pridáme mandle nasekané na menšie kúsky a maslo (nie tekuté) a vytvoríme akoby mrvenicu.
3. Vajcia vyšľaháme s olejom a pridáme k zmesi.
4. Vytvoríme cesto, ktoré na pol hodinu odložíme do chladničky.
5. Potom z neho vytvoríme 2 menšie rolky, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 25 minút.
6. Rolky vyberieme, necháme pár minút vychladnúť a následne ich nakrájame na plátky. Rozprestrieme ich na plechu a šupneme späť do rúry.
7. Pri 160°C ich ešte pečieme približne 15 minút aby dosiahli svoju typickú chrumkavosť.

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Tina 27. októbra 2018 o 13:24

Ahoj, prosím dala by sa gaštanová múka nahradiť mandľovou? Cantuccini milujem ale chuť gaštanov je pre mňa úplne zlá, tak ma to trošku odrádza od vyskúšania receptu….

Odpovedať
hitjezdravozit 11. novembra 2018 o 12:03

Ahoj Tina, určite áno 🙂 Cantuccini sa pripravujú aj z mandľovej, takže nevidím problém. Ja osobne zas gaštany milujem a chcela som vyskúšať nejaké menej tradičné cantuccini, preto som volila práve túto múku. 🙂

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.