Polievky · Vianoce · Všetky recepty

Hríbová polievka ako od babičky

Vianoce sa nám blížia a aby som nepridávala stále iba sladké recepty, rozhodla som sa podeliť s vami o našu tradičnú vianočnú polievku. Každý má iné tradície, niekto má na Štedrý večer kapustnicu, niekto hríbovú, iní zasa šošovicovú polievku. Od kedy si spomínam, u nás je stále hríbová. Robievala ju aj moja prababka a od nej máme aj recept. Samozrejme, od kedy sme s maminou histaminičky a je ešte k tomu aj „bezmliečna“, museli sme ju trošku pozmeniť. Rozdiel však nevidím žiaden 🙂

hribova-1

Potrebujeme (na 2 porcie):
250 g šampiňónov
za hrsť domácich sušených hríbov
2 zemiaky
1 šalotku
150 ml ovsenej smotany (pre bezlepkovú verziu použite ryžovú)
sušený tymián
kokosový olej
soľ

1. Sušené huby namočíme na 10 minút do vody.
2. Na kokosovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú šalotku.
3. Medzitým očistíme šampiňóny a zemiaky a nakrájame ich na kocky.
4. Pridáme ich do hrnca a zalejeme vodou.
5. Sušené hríby zlejeme, ešte raz prepláchneme a pridáme do polievky.
6. Posolíme, pridáme tymián a necháme variť do zmäknutia zemiakov (asi 30 min).
7. Polievku odstavíme z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom. Nemusíme úplne, môžeme nechať pár malých kúskov (aspoň teda my to tak ľúbime).
8. Polievku vrátime späť na oheň a pridáme ovsenú smotanu. Povaríme ešte pár minút.


hribova-2

A ktorá je tá vaša tradičná?? 🙂

hribova-3

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *