Články

In Vino Veritas alebo ako dopadla ochutnávka bezhistamínových vín?

Pojem bezhistamínové víno sa medzi histaminikmi objavuje čoraz častejšie. Je totižto známe, že víno (a vlastne alkohol vo všeobecnosti) je pri HIT tabu. To ale neznamená, že ho každý zo svojho života vylúči.
Romantický večer bez poháriku vína či oslava narodením bez prípitku nie sú to pravé orechové. A potom, keď histaminik „zhreší“ nastávajú nepríjemné reakcie. Sama som sa s vami nedávno o jednu takú podelila vo svojom príspevku na FB.
Alkohol mi nikdy nechutil a nebola som ani ten „vínový typ“, no keď som dostala možnosť lepšie spoznať bezhistamínové vína, išla som do toho. Nie kvôli sebe (ja by som bez vína fakt prežila), najmä kvôli vám! A tak sme spolu s Paťkou Macíkovou zorganizovali ochutnávku vín na mojom druhom stretnutí hitaminikov.

www.tvojevino.sk

Čo je bezhistamínové víno?

Stretnutie som dvomi vetami zahájila ja, no hneď som prenechala slovo odborníčke, ktorá nám o týchto zvláštnych vínach porozprávala viac.
Zaujímalo nás, ako je to vôbec možné, keď vieme, že najdôležitejším procesom pri výrobe vína je fermentácia – teda kvasenie a postranným produktom kvasenia je okrem iných aj histamín?

,,Za nízku hodnotu histamínu vďačíme procesu výroby vína, ktorý začína už vo vinohrade: certifikované BIO pestovanie, zelené hnojenie, 2x do roka injektovanie takzvaných Em Aktiv mikroorganizmov do pôdy atď.. V procese výroby ide ďalej hlavne o rýchle spracovanie hrozna, s najväčším dôrazom na čistotu a hygienu spracovania.
Za jeho nízky obsah môže aj chladené, kontrolované, biologické kvasenie za použitia najvhodnejších kvasníc, ktoré len urobia svoju prácu – premenia cukor na alkohol – aby sa netvorili takmer žiadne vedľajšie produkty pri našom probléme, teda hlavne histamín.
To isté platí aj pri nesmierne dôležitom rozklade kyseliny – používajú sa len špeciálne vyšlachtené baktérie ako štartovacie kultúry pri jablčno-mliečnom kvasení. Tie urobia svoju prácu – teda konverziu ostrej kyseliny jablčnej na mäkkú kyselinu mliečnu – opäť pri takmer žiadnej tvorbe vedľajších produktov – histamínu.
Takouto výrobou je počas celého procesu sledovaný cieľ – zabezpečiť aby histamínu vzniklo len minimálne množstvo a jeho nízka hodnota nieje dosahovaná žiadnou degradáciou vína, ako si to možno niektorí myslia.
Ak by zostatková hodnota napriek tomu bola mierne nad 0,1mg/l vyvinuli vo Weingut Weiss metódu, ktorá umožňuje malú časť histaminu odstrániť a urobiť takto drobnú korektúru. Jedná sa však čisto o fyzikálny proces bez použitia chemických látok.
Detailnejšie informácie si výrobca samozrejme uchováva, v rámci výrobného tajomstva“, hovorí Patrícia Macíková, Tvojevino.sk.

Nie iba víno…

Po týchto slovách nasledovala samotná ochutnávka. Okrem rôznych druhov vín (biele, ružové, červené, suché, sladké, jemne šumivé…) sme na stole objavili aj 100% bio hroznové šťavy, bielu i červenú. Samozrejme, mňa okamžite zaujali tie 😀
Šťava je priamo lisovaná z BIO hrozna Hareterových viníc a neobsahuje žiaden alkohol. Jej vôňa pripomína med a chuť je sladučká. Pre niekeho vraj až príliš a tak si ju mnohí riedia vodou. Mne maximálne vyhovovala aj bez vody (veď viete, že sladké milujem). Obe mi chutili rovnako, červená mala jemný nádych trpkosti (podobne ako pri červenom víne).

Ochutnávka

Prejdime však na samotné vínka. Vybrala som pre vás 3 konkrétne druhy, ktoré sa zdali mojim chuťovým „nevínovým“ pohárikom najprijateľnejšie alebo ma zaujali i niečím iným.

1. Červené víno: Velvet Kosher

Mne chutí červené víno, kvôli jeho trpkosti, asi najmenej, takže som jeho degustáciu prenechala otcovi. On síce tiež uprednostňuje biele, no v tomto prípade ho toto víno zaujalo, keďže podobné nikdy pred tým nechutnal. Skonštatoval, že chuťou a kvalitou sa vyrovná bežne dostupným akosatným vínam.
To, že víno je kosher, znamená, že prešlo kosher procesom výroby. Neznamená to však, že by bolo kvalitnejšie ako iné, iba spĺňa podmienky pre tých, ktorí dodržiavajú kosher konzumáciu.

Obsah zvyškového histamínu: 0,2 mg/l

2. Ružové víno: Zuckerlrosa

Toto bezhistamínové suché víno je vhodné aj pre diabetikov a osoby s neznášanlivosťou fruktózy, keďže je sladené stéviou. Zároveň je víno aj vegánske, pretože pri jeho výrobe sa nepoužíva žiadna živočíšna bielkovina, ako pri štandardných vínach.
Mne osobne chutilo zo všetkých ochutnaných vín najviac. Napriek tomu, že je sladené iba stéviou je sladučké a ľahké. Je mierne šumivé.

Obsah zvyškového histamínu: 0,012 mg/l


3. Biele víno: Burgundské biele Chardonnay

Suché biele víno, ktoré svojim nízkym obsahom kyselín poteší aj nehistaminika. Pýtate sa prečo? Práve vysoký obsah kyselín a siričitanov vo víne vyvoláva bolesti hlavy, ktoré po konzumácii vína netrápia iba nás, histaminikov. Po tomto víne vás hlava bolieť určite nebude (odskúšané na niekoľkých jedincoch). Okrem toho je tak isto vegánske ako to predošlé. Má sviežu ovocno-kvetinovú arómu, no nie je až také aromatické ako niektoré bežné Chardonnay. Chuťovo bolo pre mňa prijateľnejšie ako červené a obom mojim rodičom chutilo najviac zo všetkých.

Obsah zvyškového histamínu: 0,003 mg/l


Reakcie?!

Na to, že mňa rozbolí hlava aj po dvoch hltoch, po ochutnaní asi 4-5 rôznych vín som nemala žiadne reakcie ani v ten deň a ani na druhý deň.
Pár dní po ochutnávke sme si otvorili vínko aj doma s rodinou (mama histaminička, otec normálny – relatívne, keďže po červenom víne ho hlava bolí VŽDY). Z ružového Zuckerlrosa nemala žiadne reakcie ani mama (dala si asi 2 poháriky), otec koštoval červené kosher víno, bez reakcie, bez bolesti hlavy.
Na druhý deň sa otvorilo biele Chardonnay, ktoré si najviac získalo moju rodinu. Na to, že si mama chcela dať iba pol pohára, keďže deň pred tým koštovala tiež a nechcela až tak experimentovať, skončilo to pri 2 a pol a bez reakcie! Pre vysvetlenie, moja mama sa vyhádže skoro zo všetkého (najmä baleného).

Záver

Na záver by som ešte nadvihla malý varovný prst nad jednou vecou. Nečakaná reakcia môže nastať, ak si dáte víno, ktoré už bolo otvorené, teda na druhý, či tretí deň. U nás to je odskúšané v maminom prípade, keď si dala z ružového Zuckerlrosa vína, ktoré už bolo otvorené a do pár minút ju začali svrbieť oči. Zostalo to však iba pri tom, no citlivejším môžu už otvorené vína spôsobiť aj iné reakcie. Preto je výhodou, že Tvoje víno má v ponuke aj malé fľašky (0,38l).

 

2 thoughts on “In Vino Veritas alebo ako dopadla ochutnávka bezhistamínových vín?

  1. Toto je veľmi zaujímavý článok. My teda dorábame víno a ani vo sne by ma nenapadlo, že sa dá robiť aj bezhistamínové. Je to super, že niečo také existuje 🙂 Musela to byť veľmi zaujímavá prednáška.

    NITA
    NEW POST

    1. Ďakujem pekne 🙂 Veru bola. V septembri sa chystá ďalšia v BA, dám ti vedieť, ak by si mala záujem prísť 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *