Články

Jednoduché rady ako menej plytvať jedlom pri HIT

Nedávno som sa dočítala, že „Až jedna tretina jedla vyprodukovaného v celosvetovom meradle sa vyhodí alebo vyplytvá, čo je približne 1,3 miliardy ton potravín ročne.“

Aj mňa v poslednom období čím ďalej tým viac zamestnávajú myšlienky týkajúce sa plytvania jedlom. Je smutné aký nepomer vo svete existuje. Koľko hladujúcich po celom svete by sme dokázali nakŕmiť tou jednou tretinou, ktorú zbytočne vyhodíme?!
Pri našej HIT-ke je neplytvať samozrejme náročnejšie, keďže my nemôžeme jedlo uskladňovať, nemôžeme si dovoliť zjesť prezreté ovocie, či zeleninu ak má čo i len malý náznak hniloby (to by vlastne nemal nikto) a tak isto si musíme dávať pozor na dátumy spotreby. Kým napríklad jogurt, ktorý je 2 dni po záruke by „normálny“ konzument mohol zjesť, my by sme nemali zjesť ani len ten, ktorý má ešte 2 dni do vypršania záruky. Dobre dobre, jogurt vlastne nemôžeme, ale rovnako to funguje aj s inými potravinami a tento príklad sa mi uvádzal najjednoduchšie. 😀
Preto som sa rozhodla dať dokopy svoje skúsenosti a ukázať vám pár tipov ako sa vyhýbam plytvaniu jedlom ja. 🙂
1. Nákupy s rozumom
V prvom rade si treba uvedomiť, čo potrebujeme a čo nakupujú iba naše oči. NIKDY nechoďte na nákupy hladní! Vtedy totižto naložíte do košíka aj to, čo by ste nechceli 😉 Napíšte si zoznam. Nie je hanba čítať zo zoznamu, čo potrebujete. Aspoň na nič nezabudnete a zároveň nekúpite zbytočne niečo, z čoho máte doma ešte celý balík.

2. Využitie chladničky
Odporúčaná teplota v chladničke je cca medzi 1-5 stupňami a jednotlivé poličky majú svoj význam. Na vrch patrí maslo, syry, či vajcia a ja tam dávam i rastlinné jogurty. V strede by sa mali uskladňovať polotovary či údeniny, takže tam má prevažne veci môj drahý 😀 Na spodok sa ukladajú potraviny, ktoré sa rýchlo kazia, teda čerstvé mäso a hotové jedlá (čo pre nás aj tak nepripadá do úvahy), takže ja tento priestor využívam napríklad na džem, klíčky v uzatvárateľnej dózičke, čerstvé datle či iné ovocie. Zeleninu uskladňujem v spodnej časti chladničky v šuflíkoch. Často však moja chladnička vyzerá tak, že skoro na každej poličke mám nejakú zeleninu 😀

Mimochodom, ja osobne zeleninu vždy odbalím zo sáčku, nech môže dýchať. Sáčok sa totižto často zaparí a zelenina tak rýchlejšie splesnivie. Samozrejme ak sa dá, sáčky nechávam v obchode. Čím menej sa ich využíva, tým lepšie 😉


3. „FIFO“

Nezabúdame ani na tzv. „FIFO“, teda „First IN First OUT“, čo zjednodušene znamená, potraviny, ktoré sme kúpili skôr dáme dopredu a zjeme ich rýchlejšie ako tie, ktoré sme kúpili iba nedávno. Tak predídeme zbytočnému vypršaniu spotreby či pokazeniu. Keď si kúpim cukety ale doma mi ešte jedna zostala, dám ju dopredu alebo v šuflíku na vrch, aby som ju zjedla ako prvú.

4. Mrazenie
Mrazenie je pre nás histaminikov pomerne dôležité. Všetko, čo je čerstvé a nebudeme to hneď konzumovať je najlepšie zamraziť. Čerstvo kúpené mäso, napečené pečivo, ktoré si rozdelíme aj na 2-3 dni, koláč/bábovku ale i bylinky, napríklad petržlenovú vňať. Ja som si takto na jeseň zamrazila bylinky a počas zimy akoby som ich našla. Tak isto v mrazničke uchovávam napríklad bobule rakytníka. Ráno keď chcem doplniť vitamín C vyberiem si pár ks a hodím na ovsenú kašu.

5. Varím koľko zjem
Povedzme si úprimne, nie vždy je to jednoduché. Sama som niekoľko krát z ľútosti radšej dojedla nejaké zbytky na večeru akoby som ich mala vyhodiť. A veru nie vždy to dopadlo dobre. Avšak časom si človek nájde systém a naučí sa presné pomery. Ja už aj odoka viem koľko ovsených vločiek si mám do hrnca nasypať, či koľko ryže pripraviť pre jednu respektíve 2 osoby. Pre viac osôb sa mi varí ťažšie, no to zatiaľ nepraktizujem až tak často.

6. Hladný ocino do zálohy 😉
V nadväznosti na predošlý bod, ak vám predsa len zostane nejaká porcia z obeda, vždy je dobré mať hladného ocina do zálohy. Ten môj chvalabohu netrpí žiadnou intoleranciou a tak sa neraz zhostí role „kontajneríka“ (tak sa sám nazýva, keď mu aj s maminou dávame dojedať naše porcie). 🙂

7. Ak to už nezie ani ocino
Všimla som si, že v poslednej dobe skutočne oveľa menej vyhadzujem a to ma veľmi teší. Našla som totižto hladošov, ktorí sa potešia akýmkoľvek zbytkom. Hovorím o zvieratkách, konkrétne o našej záhradnej mačičke (tej putujú zbytky z obedov), psíkoch (občas dostanú pečivo, ktoré mi zostane – dám ho vysušiť a oni si na tom brúsia zúbky) no a na záver kozičky a ovečky, ktorým ide všetka zelenina a ovocie. Prevažne sú to iba šupky, no stane sa, že mi zostanú reďkovky, ktoré už na dotyk nie sú pevné alebo polka uhorky, ktorú som otvorila už pred troma dňami. Všetko im pekne nakrájam a oni to s radosťou spapajú 🙂

Dúfam, že vám týchto 7 tipov bude nápomocných a ak máte aj vy nejaké overené, na ktoré som možno zabudla, napíšte ich do komentárov 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *