Home Všetky recepty Jem znovu mliečne výrobky? Nie tak celkom…

Jem znovu mliečne výrobky? Nie tak celkom…

written by hitjezdravozit 10. novembra 2017
Jem znovu mliečne výrobky? Nie tak celkom...

Tento článok som sa rozhodla zverejniť samostatne, pretože pôvodne to boli iba poznámky pri mojom zozname potravín, no po dvoch rokoch sa už celkom nakopili a tak v nich chcem mať poriadok.
Mliečne produkty boli u mňa od zistenia HIT veľkým tabu. Zistila som, že mi spôsobovali najväčšie ťažkosti a až keď som ich vysadila, môj stav sa začal zlepšovať.


Poďme na to ale pekne postupne.
Po dvoch mesiacoch od zistenia HIT mi ťažkosti pretrvávali a keďže máme lekárov rodinných priateľov (manželský pár), ktorí sú skvelí špecialisti a niekoľko rokov žili v Nemecku, napadlo mi obrátiť sa na nich s prosbou o radu. Majú pár pacientov s touto intoleranciou napriek tomu, že sa nešpecializujú konkrétne na ňu. Avšak pani má celiakiu a aj alergiu na mliečnu bielkovinu, takže mi vedela poradiť aj z vlastnej skúsenosti. A to je často najlepšie.
Začala som novú eliminačnú diétu (viac sa o nej dočítate TU), ktorá sa zo všetkých osvedčila najviac a po troch týždňoch môžem povedať, že som bola stabilizovaná. Vylúčila som totižto VŠETKY mliečne výrobky, vrátane bezlaktózových. Podozrenie bolo, že mojím najväčším problémom môže byť mliečna bielkovina. 
Vysvetlili mi, že histamínová intolerancia je vlastne reakcia na nejakú vedľajšiu chorobu/alergiu/intoleranciu akou je napríklad intolerancia laktózy, alergia na mliečnu bielkovinu, celiakia, SIBO a keď tie nie sú liečené, tak sa aj HIT prejavuje oveľa horšie.


Mliečne výrobky som vylúčila približne na rok-rok a pol. Avšak po čase som si začala všímať, keď som s nejakým mliečnym produktom “zhrešila”, že nemám žiadne reakcie. Keďže ani zďaleka nemám toľko skúseností v oblasti výživy, opäť som sa obrátila na druhú osobu. Tentoraz na Silviu Horeckú, ktorá mi už niekoľkokrát dobre poradila. Keďže z krvi sa mi žiadna intolerancia laktózy či alergia na BKM nepotvrdila, Silvia mala správne tušenie, že mne mohli vadiť mliečne iba dočasne, kým som mala najviac poškodené črevo alebo mi proste vadili mliečne, ktoré by histaminici vôbec nemali konzumovať (jogurt, fermentované syry…) a ja som si to automaticky vyhodnotila akože mi vadia všetky. Odporučila mi postupne zaraďovať do jedálnička niektoré, histaminikmi dobre tolerované, mliečne produkty.
Ako prvé šlo maslo. Je to už približne mesiac čo ho skoro denne používam a chvalabohu bez ťažkostí. Najprv som si ho dala raz za 3 dni, potom trošku častejšie, piekla som z neho ale aj si ho natrela čerstvo na chlebík. Teraz ho už konzumujem bežne ako pred tým, no samozrejme kupujem iba kvalitné maslá s vysokým obsahom tuku. 
Pri masle som vlastne zastala a nejako vo veľkom som nič iné ani nepridala. Sem tam si doprajem nezrejúci syr, kúsok môjho domáceho cheesecake-u a ovčie alebo kozie syry, ktoré som do svojho jedálnička zaradila už dávnejšie, pretože tie mi napríklad nevadili vôbec. Už vtedy sme tušili, že ja nebudem mať problém s mliečnou bielkovinou, pretože v tom prípade by som nemohla ani tie. No akosi sa ešte nedostavilo to odhodlanie vyskúšať aj niečo iné.


Mlieko k životu nepotrebujem (nikdy som ho nemala rada) a ešte vždy som toho názoru, že mlieko z obchodu mliekom ani nie je! Jogurty, smotany, či kefír mi taktiež nechýbajú a tie mi spôsobovali aj najväčšie ťažkosti (to ale súvisí s HIT, že áno). Jediné, čo mi chýba sú zrejúce syry ako parmezán, či pecorino. Minule som si veru nasypala trochu na zapekanú zeleninu, skončilo to však pri migréne.
Čo z toho vyplýva? Nebáť sa skúšať a neunáhliť sa hneď ako vám niečo nesadne. Vidíte, mne trvalo 2 roky, kým som sa ako tak dostala do normálu a pritom som si myslela, že ja mliečne už nikdy v živote nebudem môcť. Možno niečo pôsobí ako maximálne tabu a o pár mesiacov si to budete môcť dovoliť aspoň v malom množstve. Ani ja to s mliečnymi nepreháňam a okrem masla si ich doprajem skutočne iba zriedka. Je to však lepšie ako nič, no nie? 😉

Na záver ešte pripájam článok Silvie Horeckej, ktorý som už niekoľko krát prezdieľala, no nikdy nie je na škodu, pripomenúť si ho. 😉 http://horecka.sk/2016/11/alergiach-prepelicich-vajickach-a2-mlieku/

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Môj zoznam potravín | Hit je zdravo žiť 10. novembra 2017 at 19:38

[…] Viac o mojom vzťahu k mliečnym výrobkom si môžete prečítať TU. […]

Reply
Moja eliminačná diéta - týždeň druhý. Čo mi skutočne pomohlo? | Hit je zdravo žiť 10. novembra 2017 at 19:39

[…] Po tejto fáze eliminačnej diéty moja cesta napredovala viac menej správnym smerom, až do určitého bodu. Prešiel približne mesiac a mne sa znovu objavili ťažkosti, ktoré som si už skutočne nevedela vysvetliť. Vtedy som sa obrátila na našich rodinných priateľov, ktorí u obaja lekári, niekoľko rokov žili a nečerpávali skúsenosti v Nemecku a s rôznymi intoleranciami majú bohaté skúsenosti. Majú aj pár „HIT pacientov“ napriek tomu, že ich špecializácia je iná. Avšak manželka má celiakiu a aj alergiu na mliečnu bielkovinu, takže mi vedela poradiť aj z vlastnej skúsenosti. A to je často najlepšie. Začala som novú eliminačnú diétu, ktorá sa zo všetkých osvedčila najviac a môžem povedať, že po troch týždňoch som bola stabilizovaná. Vylúčila som totižto VŠETKY mliečne výrobky, vrátane bezlaktózových. Vysvetlili mi, že histamínová intolerancia je vlastne reakcia na nejakú vedľajšiu chorobu akou je intolerancia laktózy, alergia na mliečnu bielkovinu, celiakia, SIBO a keď tie nie sú liečené, tak sa aj histamínová prejavuje oveľa horšie. (Viac o mojej „mliečnej dráhe“ si môžete prečítať TU). […]

Reply

Okomentuj