Domov Všetky recepty Jem znovu mliečne výrobky? Nie tak celkom…

Jem znovu mliečne výrobky? Nie tak celkom…

autor: hitjezdravozit 10. novembra 2017
Jem znovu mliečne výrobky? Nie tak celkom...

Tento článok som sa rozhodla zverejniť samostatne, pretože pôvodne to boli iba poznámky pri mojom zozname potravín, no po dvoch rokoch sa už celkom nakopili a tak v nich chcem mať poriadok.
Mliečne produkty boli u mňa od zistenia HIT veľkým tabu. Zistila som, že mi spôsobovali najväčšie ťažkosti a až keď som ich vysadila, môj stav sa začal zlepšovať.


Poďme na to ale pekne postupne.
Po dvoch mesiacoch od zistenia HIT mi ťažkosti pretrvávali a keďže máme lekárov rodinných priateľov (manželský pár), ktorí sú skvelí špecialisti a niekoľko rokov žili v Nemecku, napadlo mi obrátiť sa na nich s prosbou o radu. Majú pár pacientov s touto intoleranciou napriek tomu, že sa nešpecializujú konkrétne na ňu. Avšak pani má celiakiu a aj alergiu na mliečnu bielkovinu, takže mi vedela poradiť aj z vlastnej skúsenosti. A to je často najlepšie.
Začala som novú eliminačnú diétu (viac sa o nej dočítate TU), ktorá sa zo všetkých osvedčila najviac a po troch týždňoch môžem povedať, že som bola stabilizovaná. Vylúčila som totižto VŠETKY mliečne výrobky, vrátane bezlaktózových. Podozrenie bolo, že mojím najväčším problémom môže byť mliečna bielkovina. 
Vysvetlili mi, že histamínová intolerancia je vlastne reakcia na nejakú vedľajšiu chorobu/alergiu/intoleranciu akou je napríklad intolerancia laktózy, alergia na mliečnu bielkovinu, celiakia, SIBO a keď tie nie sú liečené, tak sa aj HIT prejavuje oveľa horšie.


Mliečne výrobky som vylúčila približne na rok-rok a pol. Avšak po čase som si začala všímať, keď som s nejakým mliečnym produktom “zhrešila”, že nemám žiadne reakcie. Keďže ani zďaleka nemám toľko skúseností v oblasti výživy, opäť som sa obrátila na druhú osobu. Tentoraz na Silviu Horeckú, ktorá mi už niekoľkokrát dobre poradila. Keďže z krvi sa mi žiadna intolerancia laktózy či alergia na BKM nepotvrdila, Silvia mala tušenie, či mne nemohli vadiť mliečne iba dočasne, kým som mala najviac poškodené črevo alebo mi proste vadili mliečne, ktoré by histaminici vôbec nemali konzumovať (jogurt, fermentované syry…) a ja som si to automaticky vyhodnotila akože mi vadia všetky. Odporučila mi postupne zaraďovať do jedálnička niektoré, histaminikmi dobre tolerované, mliečne produkty.
Ako prvé šlo maslo. Tolerovala som ho jedno obdobie. Najprv som si ho dala raz za 3 dni, potom trošku častejšie, piekla som z neho ale aj si ho natrela čerstvo na chlebík. Kupovala som samozrejme iba kvalitné maslá s vysokým obsahom tuku. 
Pri masle som vlastne zastala a nejako vo veľkom som nič iné ani nepridala. Sem tam som si dopriala nezrejúci syr, kúsok môjho domáceho cheesecake-u a ovčie alebo kozie syry, ktoré som do svojho jedálnička zaradila už dávnejšie, pretože tie mi napríklad nevadia skoro vôbec (samozrejme nie denne).


Mlieko k životu nepotrebujem (nikdy som ho nemala rada) a ešte vždy som toho názoru, že mlieko z obchodu mliekom ani nie je! Jogurty, smotany, či kefír mi taktiež nechýbajú (ak treba, viem si ich občas nahradiť rastlinnými) a tie mi spôsobovali aj najväčšie ťažkosti (to ale súvisí aj s HIT, že áno). Jediné, čo mi chýba sú zrejúce syry ako parmezán, či pecorino.

Po čase mi však opäť nastúpil ťažkosti (aj po kravskom masle) a tak som pátrala a skúšala ďalej. Zas bola chvíľu úplná pauza od mliečnych kým som skúsila maslo, ktoré mi už ani v malom množstve neprešlo. Ani čerstvé z trhu, ani vysokopercentné obchodné s dlhšou trvanlivosťou. Nehovoriac o skrytom “mlieku” v niečom, ak som zhrešila napr. mliečnou čokoládou. To bola úplná katastrofa – kombinácia polotovaru a mlieka rozhodne NIE!
Teraz, po 5. rokoch s HIT už viem, že mi na 100% vadí bielkovina kravského mlieka. Momentálne konzumujem iba kozie maslo a z času na čas si doprajem kozie alebo ovčie syry z kvalitného zdroja alebo kozí tvaroh (kupujem v Yeme).

Čo z toho vyplýva? Nebáť sa skúšať a neunáhliť sa hneď ako vám niečo nesadne. Vidíte, mne trvalo 2 roky, kým som sa ako tak dostala do normálu, zas som “padla”, zas som sa postavila ale po piatich rokoch viem, na čom som. 

Na záver ešte pripájam článok Silvie Horeckej, ktorý som už niekoľko krát prezdieľala, no nikdy nie je na škodu, pripomenúť si ho. 😉

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Miriama 16. júna 2022 o 1:52

Pekný deň želám chcem sa opýtať čím prosím vás nahrádzate mlieko pri varení? (napr. omáčka, cuketovy prívarok, palacinky alebo lievance) tam sa to bez mlieka asi nezaobíde je vhodné použiť napr. Alpro mandľové?

Odpovedať
hitjezdravozit 15. augusta 2022 o 14:11

Dobrý deň, áno vyrábam si vlastné rastlinné mlieka. Napr.ovsené je skvelé do prívarkov.

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.