Bezlepkové · Dezerty · Vegan · Všetky recepty

Jesenné crumble

Veľmi dlho som sa na tento recept chystala a som rada, že som ho konečne vyskúšala, pretože to je jeden z najlepších dezertov aké som v poslednej dobe jedla! Kombinácia ovocia a chrumkavých ovsených vločiek je perfektná.
V mnohých receptoch sa uvádza, že sa ovocie najprv predvarí a tak sa vrství do misky. Ja som ho nepredvarila a pekne v rúre zmäklo. Nebolo úplne na rozpadnutie ako kompót, trošku miestami aj chrumkalo, no mne osobne takto chutí viac.
Sladidla môžete použiť aj viac, podľa chuti, no datle sú sami o sebe dosť sladké, takže si myslím, že uvedené množstvo je presne postačujúce.
Táto dávka stačí na jednu hranatú zapekaciu misku (rozmery asi 10×20 cm) alebo si ju môžete rozdeliť do dvoch menších.

crumble-1
Potrebujeme:
2 jablká
1 hrušku
3 datle
3 sušené marhule
1 pohár ovsených vločiek
1 ČL škorice
1 PL chia semienok
1 PL javorového sirupu (alebo iného sladidla)
2 PL rastlinného masla
2 PL kokosového oleja

1. Ovocie ošúpeme a nakrájame.
2. Datle a marhule tak isto nakrájame na drobnejšie kúsky.
3. Čerstvé aj sušené ovocia zmiešame a navrstvíme na spodok zapekacej misky, ktorú sme si pred tým trošku vytreli kokosovým olejom.
4. V malej panvici zohrejeme maslo, olej, pridáme javorový sirup a na záver vmiešame ovsené vločky, chia semienka a škoricu. Poriadne zmiešame.
5. Na ovocnú vrstvu navrstvíme ovsenú zmes a vložíme do vyhriatej rúry.
6. Pečieme na 175°C kým vrch nezačne byť pekne hnedkastý (približne 15-20 minút).

Poznámka: Ak sa použijú bezlepkové ovsené vločky, recept bude vhodný aj pre celiatikov 😉

crumble-2

Veľmi ma mrzí, že mám pre vás k dispozícii iba 2 fotky, mala som aj takú, kde vidno aj vnútro, no pri prenose dát sa niečo poškodilo a polovica fotiek sa mi vymazala. Keď si však toto crumble spravím najbližšie, budem na to myslieť a odfotím vám ho aj zvnútra 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *