Domov Bezlepkové recepty Kapor s netradičným zemiakovo-batátovým pyré

Kapor s netradičným zemiakovo-batátovým pyré

autor: hitjezdravozit 8. decembra 2017
Kapor s netradičným zemiakovo-batátovým pyré

Vianoce bez kapra? Na Slovensku ani náhodou! I keď je pravda, že u nás už posledné roky nebýval, pretože nikoho z našej rodiny nebaví “babrať sa” s kosťami. 😀 Kolegyňa mi na to povedala iba jednu vetu: ,,Lebo neviete ako ho treba správne jesť” a pri najbližšom stretnutí mi priniesla darček. Čerstvo uloveného a zamrazeného kapríka. Keďže jej muž je rybár a o mojej HIT-ke vie snáď každý v mojom okolí, hneď ako rybu ulovil, pekne mi ju očistili, zamrazili a hneď na druhý deň aj priniesli. A tak som sa pustila doňho. Priznám sa, milujem ryby a samozrejme i kapor je vynikajúci, no boj s kosťami som ešte stále nezdolala. A tak som si síce po dlhom čase pochutnala, no zároveň sa znovu uistila, že na Vianoce bude u nás opäť nejaká iná varianta. 😛


Potrebujeme:
kapra
cícerovú múku (môže byť aj špaldová alebo iná bezlepková)
sladkú mletú červenú papriku
štipku Sumak korenia
himalájsku soľ
bio repkový olej

Na pyré potrebujeme:
1 veľký batát
3-4 violet zemiaky
1 strúčik cesnaku
pol ČL kurkumy
štipku galgantu
himalájsku soľ
olivový olej

1. Kapra umyjeme a nakrájame z neho podkovičky.
2. Nasolíme a chvíľu necháme odležať.
3. Medzitým ošúpeme a nakrájame na kocky zemiaky.
4. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme pretlačený censak.
5. O chvíľu naň hodíme zemiaky a podlejeme troškou vody.
6. Dusíme pod pokrievkou 15 minút.
7. Múku, papriku a Sumak korenie zmiešame a v tejto zmesi obaľujeme podkovičky.
8. Tie potom vypekáme na repkovom oleji. Ak ste veľmi proti takýmto “vyprážaným” veciam, tak ich pokojne poukladajte na plech a upečte. Ja som chcela aspoň trošku priblížiť takú tú klasiku, no predsa len nepoužiť klasický trojobal.
9. Zemiakové pyré dochutíme kurkumou a galgantom a keď sú zemiaky na rozpadnutie, rozmixujeme ich tyčovým mixérom.
10. Ak priebežne zemiaky podlievate vodou, ktorá sa následne pekne odparuje, nemusíte pyré ničím zahusťovať. Rozmixovala som ich vo fáze, keď bola voda skoro úplne odparená a vzniklo mi pekné husté pyré.


Kapra samozrejme môžete podávať aj s tradičným zemiakovým šalátom. Jeho nízkohistamínovú verziu nájdete po kliknutí SEM. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.