Články

Klíčky, klíčky, klíčkyyy

Vždy som klíčky milovala. Poznala som síce len tých pár základných druhov, ktoré občas majú v ponuke supermarkety (lucerna, mungo, šošovica), no keď som si trošku naštudovala čo vlastne nakličovanie je a čo všetko sa dá naklíčiť, vedela som, že s tým chcem začať! A tak som sa dostala k „Sprout me“ 🙂
Myslím si, že u nás sú bezkonkurenční. Už dlho som si ich stránku obzerala a preto som nesmierne vďačná, že som dostala takýto krásny dar a príležitosť vyskúšať si nakličovanie sama.

03
Dostala som tanierik na nakličovanie, semienka rukoly a brokolice a návod na nakličovanie 🙂

04
Ako na to?

„Sprout me“ má v ponuke 2 druhy nádob – pohár a tanierik. Ja som sa dostala k tanieriku, ktorý som od začiatku chcela najviac. V pohári sa síce dajú nakličovať aj väčšie druhy strukovín, obilnín, no keďže my histaminici máme obmedzené možnosti čo sa potravín týka, myslím si, že klíčky z tanierika sú pre nás väčším prínosom. Dajú sa v ňom nakličovať všetky druhy zelených klíčkov: rukola, žerucha, chia, reďkvička, brokolica či ďatelinka.

01  02

Ako prvú som vyskúšala rukolu. Ku každému balíčku semienok je priviazaný aj malý letáčik, na ktorom je napísané, ako dlho treba dané semienko namáčať. No a ja vám teraz trošku priblížim celý proces nakličovania 😉

1. Jednu lyžičku rukoly namočíme na 15 minút do vody. Po tejto dobe by sa mala vytvoriť gélovitá konzistencia.
2. Semienka vylejeme na misku a plochým nožíkom ich rovnomerne rozotrieme po sitku. (pozn. Na prvý krát som dala trochu málo semienok, takže kľudne použite viac, aby ste pokryli celú misku.)
3. Vodu z misky vylejeme a prikryjeme ju iným tanierikom aby klíčky nevyschli. Klíčky majú radi bežnú izbovú teplotu a nemajú radi priame svetlo, takže ich nevystavujeme slnečnému žiareniu.
4. Dva krát denne klíčky pokropíme vodou a keď korienky prerastú cez sitko, môžeme začať klíčky preplachovať pod tečúcou vodou.
5. Zostatkovú vodu z misky vždy vylejeme!
6. Klíčky zbierame uchytením čo najbližšie k sitku a jemným potiahnutím.
7. Konzumujeme celé klíčky aj s korienkami.
8. Po ukončení klíčenia sitko dôkladne umyjeme (najlepšie malou kefkou).

6 7 8 9

Druhý krát som vyskúšala brokolicu, ktorú treba namočiť na 8 hodín. Keďže sa mi podarilo nabrať ešte menej semienok ako prvý krát, namočila som rýchlo aj trochu rukoly a tak som nakličovala naraz dva druhy 😛 Tentoraz som však semienka pekne rozmiestnila po celom obvode sitka (viď. 4. fotku hore).
Čo sa týka doby klíčenia, sú to približne 4 dni. Proces vyzerá vlastne skoro presne ako na prvých 3 fotkách hore (1. deň, 2. deň, 3. deň) a na štvrtý deň už máte takúto peknú, hustú zeleň 😉

11 10

Čo sa týka využitia, dám si ich k čomukoľvek 😀 Do šalátu, na rizoto, pšeno, na chlebík, vajíčko… Fantázii sa medze nekladú 😉

pšeno s cuketou 1
IMG_20160410_131525
11219436_10207670189690362_959581611455139128_n

Prečo sú klíčky zdravé?

Nakličovaním sa niekoľkonásobne zvyšujú všetky užitočné látky ako vitamíny, minerály, vlákniny, uhľohydráty, či bielkoviny. Keď semená klíčia, stúpa ich zásaditosť a dochádza k obrovskému nárastu živín. Akonáhle sa ku klíčkom dostane voda, akoby zázrakom v nich obživnú enzýmy, ktoré dovtedy oddychovali. Experti tvrdia, že sa v klíčkoch nachádza až 100x viac enzýmov ako v surovej zelenine a ovocí. Konzumácia klíčkov teda zásobuje telo kompletnými živinami, spomaľuje starnutie, podporuje metabolizmus, posilňuje imunitu, znižuje cholesterol, detoxikuje organizmus, upravuje trávenie a dokonca bojuje proti rakovine. Veľkou výhodou je aj to, že si vlastne sami pestujete rastlinky, ktoré konzumujete čerstvé a ešte k tomu pomáhate životnému prostrediu, keďže neprijímate nežiadúce pesticídy, prídavné látky a chemikálie, ktoré sú bohužiaľ čím ďalej tým viac používané v potravinárskom priemysle.
awaa Na záver malá pomôcka, ak by ste sa nevedeli rozhodnúť, ktorú nádobku si vybrať 😉

Ešte raz ďakujem www.sproutme.sk 🙂

Zdroje:
http://www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2013/klicky
http://www.care2.com/greenliving/10-reasons-to-eat-sprouts.html

11 Best Benefits of Sprouts

2 thoughts on “Klíčky, klíčky, klíčkyyy

  1. Dobry den,
    chcela by som sa opytat jednu vec ohladom klicenie brokolice. Semienka klicia asi treti den a dnes som na nich objavila biele drobne chlpky. Je to plesen alebo tak normalne vyzeraju klicky?
    Dakujem
    Maria

    1. Dobrý deň Mária, prepáčte, že až dnes reagujem. Áno,je to normálny proces klíčenia. Tie chĺpky sú akoby ďalšie mini výhonky na klíčku. Pleseň by sa nemala tvoriť, jedine, ak budú klíčky stáť vo vode, to si však všimnete, pretože by mali nepríjemný zápach a skôr by boli do siva. Prajem veľa šťastia v klíčení 😉 P.S. Odporúčam stránku Sprout Me, tam sa dočítate o všeličom ku klíčeniu..či už na ich FB alebo na webe 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *