Keksy, sušienky · Všetky recepty

Kokosovo-datlový flapjack

Flapjack patrí k tradičným sladkostiam v UK. Ak sa dopredu desíte, aký recept vám tu idem pripravovať (keďže o anglickej strave vieme svoje) 😀 nemusíte sa báť. Táto sladkosť je jedna z mála, ktorá sa dá skutočne jednoducho pretvoriť a tak nám vznikne nízkohistamínová, bezmliečna a dokonca kľudne aj bezlepková verzia 😉 Tá moja dnes nebude bezlepková, keďže používam normálne ovsené vločky, no to je už iba detail, kľudne použite bezlepkové.
Čo sa týka histórie, flapjack vraj poznali už v 16. storočí a dokonca sa o ňom našla aj zmienka v jednom zo Shakespearových diel. Názov flapjack sa používa prevažne v Anglicku a v Írsku, no v Austrálii, na Novom Zélande, v Kanade či v USA ho nazývajú mussli tyčinka alebo ovsená tyčinka. Už z názvu teda približne vidieť, o čo pôjde 😉 Mrzí ma, že znovu používam „lyžičkovú“ váhu, no napíšem vám do zátvorky aspoň približnú gramáž.

flapjack

Potrebujeme (na malý plech z čoho mi vyšlo asi 8 ks):
6 PL rastlinného masla (60 g)
2 PL kokosového oleja
3 PL medu
1 PL kokosového cukru
1 a pol pohára ovsených vločiek (125 g)
2 PL kokosu
4 datle

1. Predhrejeme rúru na 180°C.
2. Na miernom ohni rozpustíme maslo, kokosový olej, med a cukor. Občasne premiešame až kým sa cukor úplne nerozpustí.
3. Odstavíme z ohňa a do tekutej zmesi pridáme ovsené vločky, kokos a na kúsky nakrájané datle.
4. Túto zmes vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pritlačíme aby nám vznikol súmerný obdĺžnik s výškou približne 2-3cm (alebo ako sa vám podarí).
5. Pečieme približne 25 minút alebo dovtedy kým flapjack nezačne mať zvrchu peknú hnedú farbu.

Keďže u nás v reštaurácii ho robia samozrejme z normálneho masla a zrejme z rafinovaného cukru, musela som vymyslieť svoju verziu! Momentálne to je moja obľúbená sladkosť! Ovsené vločky milujem a keď ich skombinujem s niečím takýmto, musí to byť bomba! A veruže aj je 😉

flapjackk
Najlepšie na ňom je, že môžete skombinovať akékoľvek ingrediencie a vždy dostanete úplnú novú tyčinku 😉
Tip navyše: Dávajte pozor, ak totižto používate väčšie kúsky sušeného ovocia, či orechov, môže sa vám pri krájaní lámať.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *