Hlavné jedlá · Rýchlo a jednoducho · Všetky recepty

Krúpové rizoto so špargľou a hlivou

Ak hľadáte zmenu do svojho jedálnička, určite odporúčam vyskúšať ľahkú, zdravú alternatívu v podobe jačmenných krúpov. Majú nízku energetickú hodnotu a zabezpečujú normálnu hladinu glykemického indexu. Okrem toho podporujú trávenie, detoxikujú tráviaci trakt, prečisťujú žalúdok a podporujú aj vyprázdňovanie. Jedinú nevýhodu majú pre celiatikov, keďže nie sú prirodzene bezlepkové.
Krúpy netreba namáčať. Stačí ich pár krát prepláchnuť a uvariť. Je možné podávať ich na sladko i na slano, do polievky namiesto cestovín alebo si z nich pripravte takéto rýchle, chutné rizotko 🙂


Potrebujeme:
160g jačmenných krúpkov
8-9 ks zelenej špargle
cca 100g hlivy ustricovej
3 strúčiky cesnaku
čerstvý tymián
olivový olej
štipku galgantu
himalájsku soľ

1. Jačmenné krúpy uvaríme v osolenej vode v pomere 1 pohár krúpov = 2 poháre vody. Varíme cca 30-35 minút.
2. Špargľu nakrájame na malé kúsky a hlavičky ponecháme celé. Hlivu nakrájame na tenké rezance.
3. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme pretlačený cesnak.
4. Keď cesnak rozvoniava, pridáme do panvice hlivu a špargľu, posolíme ich a asi 10 minút ich opražíme. Nemusíme ich podlievať vodou, lebo hliva pustí šťavu. Ak sa vám ale bude zdať, že jej je málo, pokojne trošku podlejte, aby ste nakoniec nemali rizoto príliš suché.
5. Pred koncom jedlo ochutíme tymiánom a galgantom a vmiešame do panvice jačmenné krúpky.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *