Domov Dezerty Makové gnocchi

Makové gnocchi

autor: hitjezdravozit 16. decembra 2016
Makové gnocchi

V niektorých kútoch Slovenska sú tradičnou vianočnou sladkosťou makové pupáky (bobaľky), no keďže tie pri HIT nie sú najvhodnejšie (kvôli droždiu a pre nás bezmliečnych aj kvôli mlieku), rozhodla som sa vymyslieť inú makovú náhradu 😛 Z tohto cesta by sa v podstate dali spraviť aj šúľance alebo akékoľvek iné tvary, no minule som videla jedno video, kde ma svojím vzorom zaujali práve gnocchi, tak som ich chcela vyskúšať.

makove-gnocchi-1

Potrebujeme:
500g zemiakov
200g hladkej špaldovej múky
1 vajce
štipka himalájskej soli
mletý mak (bez cukru, bez konzervantov)
trstinový cukor (zomletý na práškový)

1. Zemiaky uvaríme v šupke.
2. Keď trochu vychladnú, ošúpeme ich a nastrúhame.
3. Pridáme k nim vajce, soľ a múku a vypracujeme cesto.
4. S cestom pracujeme na pomúčenej doske. Ušúľame veľký valček, z ktorého odkrajujeme rovnaké kúsky. Tvoríme z nich gnocchi, do ktorých vzor vyryjeme pomocou vidličky (pripájam link na video, ktoré ma inšpirovalo, keďže na fotkách ho veľmi nevidno od makovej posýpky).
5. Poukladáme ich na tácku (môžeme ju pred tým pomúčiť, aby sa gnocchi nelepili).
6. Necháme zovrieť vodu, do ktorej nahádžeme gnocchi a čakáme kým nám vyplávajú na vrch.
7. Nakoniec ich podávame posypané makom a zomletým trstinovým cukrom.

makove-gnocchi-2
Môj recept obsahuje aj vajíčko, no ak by ste si chceli spraviť vegánsku verziu, vo videu, ktoré pripájam je recept, ktorý pozostáva iba zo zemiakov a múky 😉

makove-gnocchi-3
Zdroj: YouTube; The Vegan Corner
https://www.youtube.com/watch?v=nwNv9ASFZf4

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.