Keksy, sušienky · Vianoce · Všetky recepty

Mandľové peniažky

Máte radi orechové maslá? Ja ich milujem! A síce práve to, ktoré som v tomto recepte použila nie je najlacnejšie, jeho chuť je taká dobrá, že vám to zaručene bude stáť zato 😉 Hovorím o mandľovom masle. Väčšinou si kupujem toto alebo ešte arašidové a využívam ich do varenia, pečenia alebo iba tak na chlebík. Nutrične sú veľmi hodnotné (ak sú samozrejme bez akýchkoľvek pridaných látok) a nedávno som sa dočítala, že dokonca 100g kvalitného arašidového masla obsahuje viac bielkovín ako steak.
Ak ste ešte nemali mandľové maslo a neviete sa rozhodnúť, ktoré si kúpiť, určite odporúčam TOTO od Powerlogy. Vyrába sa na Slovensku a dokonca získalo zlatú hviezdu v prestížnej medzinárodnej súťaži Great Taste Awards vo Veľkej Británii.
Ale teraz už prejdime na samotný recept.

mandlove-2

Potrebujeme:
200g hladkej špaldovej múky
50g celozrnnej špaldovej múky
30g cirokovej múky
150g mletých mandlí
200g kokosového oleja
100g trstinového cukru (zomletého na práškový)
1 bio vanilkový cukor
mandľový krém (maslo)
mandle

1. Zmiešame múky a pridáme k nim ostatné suroviny.
2. Vypracujeme cesto, ktoré odložíme na pol hodinku do chladničky.
3. Z cesta odoberáme malé kúsky, z ktorých tvoríme guľky. Tie následne roztlačíme na placičku, do stredu palcom vyhĺbime malú dierku, do ktorej dáme trochu mandľového krému a zatlačíme mandľu.
4. Pečieme pri 180°C 13-15 minút.
mandlove-1
Chuťou trošičku pripomínajú tradičné vanilkové rožky, no samozrejme dominujú mandle, nie vanilka.

mandlove-3

2 thoughts on “Mandľové peniažky

  1. Mam taku otazocku kolko pri hit nechavate otvorene take masielko? Lebo to nie je asi vec ktoru pouzivate kazdy den. Tak ci je pri hit dlhsie skladovanie napriklad manslslovdloveho masla ok.Dakujem 🙂

    1. Martinka mandľové maslo skladujem kým ho nezjem 🙂 Veru, každý deň ho nepoužívam, no zato nezdrží sa u mňa otvorené dlho 😀 S týmto konkrétne skúsenosť nemám, ale nemyslím, že by mi to nejako škodilo. Keby sme mali zjesť všetko, čo otvoríme hneď, tak by sme asi vyhadzovali veľmi veľa potravín 🙁 Skôr sa neodporúča odkladať načatú zeleninu, uvarené jedlo…to je jasné. Ale takéto veci ako klasické maslo, nátierka, džem, orechové maslá sú podľa mňa v norme aj pár týždňov po otvorení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *