Home Dezerty Mango bábovka

Mango bábovka

written by hitjezdravozit 26. apríla 2018
Mango bábovka

Recep s mangom sme tu mali už dávno a keďže sa ku mne nejakým zázrakom dostali až 3 krásne zrelé kusy, rozhodla som sa niečo z nich “vykúzliť”.
Práve v tom čase som sa chystala na fotenie titulky k mojej pripravovanej knihe a keďže som aj tak potrebovala niečo napiecť, rozhodla som sa pre mango bábovku, ktorú som síce nikdy pred tým nerobila, no recept som si chystala už hodnú chvíľu. Nakoniec sa vydaril tak dobre, že som sa rozhodla zaradiť ho na svoj blog.

Nie je mango ako mango

Ak ste už boli niekde v exotike a chutnali ste tamojšie čerstvé mango, je vám jasné, že tieto u nás sa im nepodobajú ani trochu. Ja to žiaľ ešte odskúšané nemám, pretože najexotickejšia krajina, ktorú som navštívala bola asi Egypt, či Turecko (podotknem v týchto krajinách by som sa dokázala kúpať v datliach, MŇAM!), avšak z rozprávania priateľov a známych, ktorí majú už akú takú exotiku za sebou som sa dovtípila, že na tom asi niečo bude. Ja milujem aj toto “naše” mango, takže si skutočne neviem predstaviť, aké vynikajúce musí byť to práve odtrhnuté zo stromu.

Ktoré “slovenské” mango je podľa mňa najlepšie?

Najlepšie je asi voliť “ready to eat” plody. Tie majú v Yeme, vo Fresh Markete a sem tam aj v Bille. Tie ostatné sa predávajú nedozreté a pomerne tvrdé, čo teda neznamená, že vám doma nedozrejú. Avšak moje skúsenosti sú prevažne negatívne. Jediné tvrdšie mango, ktoré celkom stojí za to kupujem v Tescu. To mi vždy do pár dní dozreje a vyhovuje mi aj jeho konzistencia. Pekne ho viete orezať aj okolo kôstky narozdiel od niektorých iných druhov. Tie ostatné, ktoré sa predávajú rôzne po supermarketoch nepatria k mojim favoritom alebo s nimi nemám dobrú skúsenosť.

Mango bábovka


Potrebujeme:
3 vajcia
100ml repkového oleja
100g trstinového cukru
160g hladkej špaldovej múky
40g ovsenej múky
7g vínneho kameňa
30g strúhaného kokosu
2 malé mangá alebo 1 veľké (potrebujeme 150g rozmixovaného a cca 150g nakrájaného na malé kúsky)

1. Bielky oddelíme od žĺtkom a vyšľaháme z nich tuhý sneh.
2. K žĺtkom prilejeme olej, mangové pyré, prisypeme cukor a rozšľaháme.
3. Múky zmiešame s vínnym kameňom a kokosom.
4. Do žltkovej zmesi striedavo spachtľou primiešavame múčnu zmes a sneh z bielkov.
5. Do cesta na záver opatrne vmiešame kúsky manga.
6. Bábovkovú formu si vytrieme ghee maslom, vysypeme múkou a vylejeme do nej cesto.
7. Pečieme ju pri 180°C cca 35 minút (závisí aj od rúry).

Mohlo by sa vám páčiť aj

Hit je zdravo žiť
Vyberte svoju menu
EUR Euro