Bezlepkové · Dezerty · Raňajky · Vegan · Všetky recepty

Mango sticky rice

Ryža je jedna z mojich najlepšie tolerovaných potravín, mango zase jedno z mojich najlepšie tolerovaných ovocí a tak som si povedala, že už konečne musím vyskúšať tento recept! Samozrejme najlepšie by bolo vychutnať si ho niekde v exotike na pláži, servírované na banánovom liste, no aj bez toho som si na ňom veľmi pochutnala. Je to vlastne taký ekvivalent našej „mliečnej ryže“. Samozrejme bez kravského mlieka! 😉
Tento recept je vhodný pre histaminikov, celiatikov, alergikov na mliečnu bielkovinu i vegánov. Ja som jeho postup zjednodušila, aby si ho mohli pripraviť aj tí „lenivejší kuchári“. Ak tento recept poznáte, viete, že originál je trošku nadlhšie 😛

mliečnaryža1
Potrebujeme:
1 pohár ryže (najlepšia by bola lepkavá, no ja som mala práve iba jazmínovú)
1 pohár kokosového mlieka
1 PL ryžového sirupu (alebo iného sladidla)
1 mango
1 ČL kokosového oleja
kokosové lupienky, chia semienka, pufovaný amarant na ozdobu

1. Ryžu niekoľko krát poriadne prepláchneme a zalejeme ju vodou. Necháme ju hodinku-dve odstáť. Ak si ju robíte na raňajky, pokojne nechajte odstáť aj celú noc.
2. Na druhý deň vodu zlejeme, ešte raz ryžu prepláchneme a nasypeme ju do hrnca s 1 ČL kokosového oleja.
3. Zalejeme vodou tak aby sa všetka ryža nie úplne ponorila a necháme variť na miernom ohni.
4. V malom hrnci si necháme zovrieť kokosové mlieko a prilejeme ho k ryži keď sa z nej odparí voda. Varíme do zmäknutia. Mlieko však nenecháme úplne odpariť, aby bola ryža trošku krémová.
5. Medzitým si nakrájame mango a na suchej panvici jemne opražíme kokosové lupienky.
6. Po odstavení ryže z ohňa do nej vmiešame sladidlo.
7. Podávame s mangom, posypané kokosovými lupienkami a podľa chuti môžete pridať aj pufovaný amarant, chia alebo sezamové semienka.

mliečna ryža 2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *