Home Bezlepkové Marhuľový džem s chia semienkami

Marhuľový džem s chia semienkami

written by hitjezdravozit 19. júla 2016
Marhuľový džem s chia semienkami

Sezóna marhúľ je pomaly za nami a ja som si stihla odložiť pár fliaš džemu ešte kým som bola na Slovensku. Mala som veľkú dilemu ako ho spraviť, keďže Dr.Oetker nepripadá do úvahy, nechcela som použiť ani biely cukor a hodiny džem variť, no samozrejme som nechcela ani to, aby zostal úplne tekutý. A vtedy som si spomenula, že som kdesi čítala o džemoch s chia semienkami. Avšak všetko to boli raw verzie. Teda zmixujete ovocie, pridáte chia semienka, prípadne nejaké sladidlo a je to. Nehovorím, že to je zlý nápad, avšak takto vám vydržia len pár dní, maximálne týždeň-dva v chladničke. Rozhodla som sa teda zaexperimentovať a vyskúšať varenú verziu podľa seba. Bohužiaľ, ešte vám neviem zaručiť ako dlho tento džem vydrží a či sa tak isto nepokazí po pár týždňoch. Varila som ho celkom dlho a poriadne uzatvorila do fliaš, tak uvidíme 😉 V každom prípade si myslím, že aj keby ste si ho mali pripraviť iba v malom množstve na pár týždňov, už aj to sa oplatí.

džem 3

Potrebujeme:
1,5 kg marhúľ
50 g Agave
50 g agátového medu (alebo akéhokoľvek)
4 PL chia semienok

1. Marhule poriadne umyjeme, očistíme a odkôstkujeme.
2. Vložíme ich do hrnca, pridáme obe sladidlá a varíme okolo 30 min. Občas premiešame.
3. Po pol hodine pridáme chia semienka, ktoré sme si pred tým namočili do vody.
4. Odstavíme džem z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom aby sa ovocie spojilo so semienkami.
5. Varíme ďalšiu pol hodinu alebo aj 45 min.
6. Na záver už iba naplníme fľašky, obrátime ich dolu hlavou a zabalíme do utierok. Necháme do druhého dňa v “zábale”.

džem 1
Môže sa vám zdať, že džem je stále tekutý. Jasné, že nebude úplne tvrdý ako tie obchodné, avšak do rána podľa mňa nabral celkom peknú hustotu.

džem 2
Nezabúdajte, kôstky nevyhadzovať! Marhuľové jadrá totižto obsahujú obrovské množstvo minerálnych a ďalších prospešných látok pre naše telo. Odporúčaná dávka je však okolo 5-7 jadier, nie viac.

džem 5
Update po 4 mesiacoch: Dnes som otvorila ďalšiu fľašku a je úplne v poriadku. Takže sa netreba báť, že by sa džem pokazil, keďže neobsahuje žiaden konzervant. Skladovala som ho ale v chladničke a nie pri izbovej teplote alebo v komore.

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 comment

...lebo vlastné bio potraviny sú naj!! | Hit je zdravo žiť 10. marca 2017 at 10:08

[…] Okrem toho máme aj ovocné stromy, medzi ktorými tento rok vyniká marhuľa. Síce ju trošku pokúšalo toto všelijaké počasie a jeden konár sa jej aj bohužiaľ zlomil, no ešte stále má viac než dosť plodov. Už vyše týždňa trvá oberačka. Babka zavarila niekoľko fliaš a ja som už tiež stihla bublaninu, sušené marhule i džem. […]

Reply

Okomentuj