Články

Môj zoznam potravín

Pozn. Po 2 rokoch doplnené a niektoré veci trošku pozmenené.

Tak ako existuje Hrubiškova brožúra, švajčiarsky zoznam a ďalšie iné zoznamy, rozhodla som sa pre vás vytvoriť jeden zoznam aj ja. 🙂 Sú to reakcie môjho organizmu na potraviny, ktoré mi boli zistené na homeopatickom vyšetrení EAV prístrojom (pozor, prístroj meria iba dočasný stav – viac TU) alebo na základe mojich skúseností po 2 rokoch nízkohistamínovej diéty.
Pozor, to neznamená, že aj vám spôsobujú ťažkosti tie isté potraviny, ani že potraviny, ktoré nespôsobujú ťažkosti mne ich nebudú spôsobovať vám!
Možno si však nájdete nejaké spoločné body medzi tými všetkými zoznamami. Ja osobne som zo začiatku mala veľké problémy, ktorým zoznamom sa mám riadiť. Preto je, myslím si, lepšie, keď má človek na výber viaceré zdroje.
Teraz sa pre zmenu zoznamami neriadim vôbec. Myslím si, že po 2 rokoch už poznám svoje telo natoľko, že viem sama najlepšie usúdiť, čo mi robí dobre a čo naopak nie. Zoznamy vám pomôžu udať akýsi smer zo začiatku, keď ešte človek nevie ani také tie základné veci ako že kyslá kapusta je vysokohistamínová a podobne. Striktne by som sa ich však nedržala a už vôbec nie po určitom čase, keď vaše telo môžete okrátiť o zdraviu prospešné, protizápalové potraviny, ktoré sa možno vyskytnú v niektorých zoznamoch medzi nie úplne vhodnými.

Poznámka: V zozname samozrejme nenájdete úplne všetky potraviny, keďže to by som na vyšetrení sedela aj týždeň 😀 Snažili sme sa zmerať najzákladnejšie potraviny a následne potraviny, ktoré som bežne jedávala ja a chcela som vedieť, ako na ne reagujem po zistení HIT, ktoré budem môcť jesť aj naďalej a ktorých sa radšej vzdať. Doplnené sú aj potraviny, ktoré sme možno nezmerali, no postupom času viem, ako na ne moje telo reaguje.

Vysvetlivky:
X     – nevhodná potravina
✔X  – odporúčaná v menších množstvách, s mierou
✔     – bezproblémová potravina

Mäso/ryby*: 
Kuracie – ✔
Morčacie – ✔
Bravčové – ✔X
Hovädzie – ✔
Krevety – X (čerstvé na dovolenke s Daosinom mi prešli bez problémov)
Losos – X (s Daosinom mi už pár krát v lepšej reštaurácii prešiel, treba dať pozor aj na to kde si ho dáte/kúpite)
Pstruh* – ✔
Kapor* – ✔

*Samozrejme pozor na čerstvosť! Ja nakupujem mäso iba z overeného zdroja a v podstate ho nejem veľmi často (2-3 krát do mesiaca). Ryby musia byť vhodne pripravené (dočítate sa o tom pri každom zozname).

Mliečne výrobky:
Mlieko: X
Jogurt: X
Kefír: X
Ovčie nezrejúce syry: ✔
Kozie nezrejúce syry: ✔
Ovčia/kozia Feta: ✔
Zrejúci strúhaný Džiugas syr z Billy: X (neprešiel, aké prekvapivé) 😀
Babybel syr*: ✔

*Neviem si vysvetliť, prečo práve tento syr mi nevadí a ani ho nekupujem nejako často. No keď mám vyslovene chuť na syr, je jednoducho dostupný aj tu u nás v obchodoch. Čerstvé syry totižto kupujem iba v Yeme alebo na miestnom trhu, kde však nie sú vždy k dispozícii.

Viac o mojom vzťahu k mliečnym výrobkom si môžete prečítať TU.

Oleje:
Slnečnicový – ✔ (nie bežný obchodný, ale v bio kvalite, používam ho zriedka iba do niektorých koláčov)
Olivový – ✔
Kokosový – ✔
Makový – ✔
Bazalkový – ✔
Orechový – X

Múky/obilniny/strukoviny:
Pšeničná múka – X (sem tam si dám, keď napríklad niečo napečie moja babka, mám z nej „iba“ nafúknuté brucho)
Špaldová múka – ✔
Jačmenné krúpky – ✔
Ovsené vločky – ✔
Kukuričná múka – ✔
Ražná múka – ✔
Biela ryža – ✔
Basmati ryža – ✔
Jazmínová ryža – ✔
Paraboiled ryža – X
Amaranth – ✔
Krupica – ✔
Quinoa – ✔ (ideálna potravina na základe hodnôt z prístroja)
Bulgur – X (špaldový sem tam používam)
Pohánka – ✔
Cícer – ✔X (s mierou, nie viac dní po sebe)
Červená šošovica – ✔
Beluga – ✔X
Čierna fazuľa – X
Adzuki fazuľa – ✔X
Pšeno – ✔
Tapioková múka – ✔
Gaštanová múka – ✔
Ciroková múka – ✔
Tekvicová múka – ✔
Konopná múka – ✔
Múka z čiernej ryže – ✔
Múky z červenej ryže – ✔

– Sedia mi vlastne skoro všetky bezlepkové múky jednodruhové! Zmesi nekupujem, nepoužívam a ani som s nimi nemala dobrú skúsenosť. Jediná zmes, ktorá mi vyhovuje je Szafi zmes, v ktorej skutočne nie sú pridané žiadne iné látky na rozdiel od iných zmesí (nebudem menovať). Ale najradšej si vytváram svoje kombinácie.
– Strukoviny ma väčšinou všetky nafukujú, takže ich konzumujem s mierou.

Ovocie:
Jablko – ✔
Hruška – ✔X (nafukuje ma vo väčšom množstve)
Ananás – ✔X
Grepfruit – X (od kedy mám HIT som ho asi ani neskúšala)
Jahody – ✔X
Broskyňa – ✔
Marhule – ✔X (vo veľkom množstve preháňajú)
Citrón – ✔X (pár kvapiek na šalát alebo do koláča je OK, citrónová kôra bez problémov)
Hrozno – ✔X (nafukuje ma vo väčšom množstve)
Banán – ✔ (iba ten zelenší nie veľmi zrelý)
Mandarínka – ✔
Pomaranč – ✔ (tak vyšiel na prístroji, no napriek tomu som ho ešte neskúšala, túto zimu to asi napravím)
Kiwi – ✔
Liči – ✔
Mango – ✔
Hurmikaki – ✔
Tamarillo – ✔
Granátové jablko – ✔
Karambola – ✔
Pitahaya – ✔
Physalis – ✔X
Čučoriedky – ✔
Rakytník – ✔
Cherimoya – ✔X (pozor aby nebola moc prezretá)
Červený melón – ✔ (viac sa dočítate aj TU)
Zelený melón – ✔
Žltý melón – ✔X (z melónov mi sedel asi najmenej)

– Vo všeobecnosti platí, že ak je ovocie príliš prezreté, nepadne mi úplne najlepšie, väčšinou ma preženie, sem tam mám aj kŕče.

Zelenina:
Zemiaky – ✔X
Zemiaky+Kel* – ✔
Kel – ✔
Paradajky – X
Žlté paradajky – ✔
Baklažán – X
Paprika – ✔
Cesnak – ✔X (je mi z neho dosť ťažko, používam ho striedmo)
Mrkva – ✔
Cibuľa – ✔
Petržlen – ✔
Zeler – ✔
Špargľa zelená – ✔
Špenát – X
Hríby / šampiňóny, hliva, kozáky, dubáky / – ✔
Kapusta – ✔ (nie kyslá samozrejme)
Maslová tekvica – ✔ (pri tekvici a batátoch sa odporúča použiť bylinky ako bazalku, či oregano a tak ich organizmus strávi ešte lepšie)
Hokaido tekvica – ✔
Batáty – ✔
Karfiol – X (hrozne ma nafukuje, max 1x do 2 mesiacov si ho doprajem)
Brokolica – ✔X (tiež nafukuje ale menej ako karfiol)
Cuketa – ✔
Cvikla – X
Kaleráb – ✔
Uhorka – ✔
Šalát – ✔
Kukurica – ✔X (keď to s ňou preženiem, preháňa ma)
Hrášok – ✔ (aj mrazený je OK)
Chou chou – ✔
Bok choy – ✔
Fenikel – ✔
Mangold – ✔
Fialové zemiaky – ✔
Topinambury – ✔

*Presne v tomto prípadne vidno, ako spolupracujú niektoré potraviny. Akonáhle zemiaky skombinujem s kelom, už mi nerobia žiaden problém. Samostatne ma dosť nafukujú a občas, keď ich zle skombinujem, alebo si ich dám v deň, keď som už mala niečo iné s vyšším obsahom histamínu, mávam aj kŕče.

Koreniny/Bylinky:
Škorica – ✔
Bazalka – ✔
Tymián – ✔
Majoránka – ✔
Oregano – ✔
Aníz – X
Sladké drievko – X
Rozmarín – X
Kari korenie – X
Klinčeky* – XXX
Čierne korenie – ✔
Čili – ✔X (v malom množstve)
Kurkuma – ✔
Galgant – ✔
Mäta – ✔
Medovka – ✔
Saturejka – ✔
Pažítka – ✔
Červená paprika – ✔ (na prístroji sme vyskúšali 3 rozdielne, vtedy ani jedna nesadla…po 2 rokoch ju používam, nie denne, nie vo veľkom, ale malá čajová lyžička sem tam neškodí)
Senovka – ✔
Sumak – ✔
Kardamón – ✔
Koriander – ✔
Zázvor – ✔

*Klinčeky, vtedy na veľké prekvapenie, vyšli ako najhoršie pre môj organizmus z celého merania. Od vtedy som ich neskúšala,ale ani mi nechýbajú pravdu povediac.

Koreniny a bylinky sú mojim obľúbeným kúskom v jedálničku. Bez nich by sme totižto nevykúzlili tak nádherné a chutné jedlá. Momentálne používam skoro všetky bylinky a koreniny, s malými výnimkami. Snažím sa ich kombinovať čo najlepšie aby som využila ich protizápalové účinky a najmä dbám na kvalitu! Neexistuje že by som kúpila nejaké korenie v supermarkete. Na kúpu korenia môžem s istotou odporučiť dve stránky a to Mikori a I can spice. Od oboch mám odskúšaných niekoľko druhov a som maximálne spokojná!

Orechy/Semienka/Sušené ovocie:
Vlašské orechy* – ✔X
Lieskovce – ✔
Mandle – ✔
Para orechy – ✔
Pekanové orechy – ✔
Makadamiové orechy – ✔
Sezam – ✔
Goji – ✔
Chia – ✔
Bio hrozienka – ✔ (NIE sušené siričitanmi)
Sušené datle – ✔ (NIE sušené siričitanmi)
Sušné slivky – ✔  (NIE sušené siričitanmi)
Sušené figy – ✔  (NIE sušené siričitanmi)
Sušené marhule – ✔  (NIE sušené siričitanmi)
Kokos – ✔ (NIE sušený siričitanmi)
Sušené brusnice – ✔  (NIE sušené siričitanmi)
Mak – ✔X (vo väčších množstvách preháňa)
Gaštany – ✔

*Keď si z nich dám s mierou, 5-6ks raz za čas, nič sa nestane. Keď som si dala koláč kde bolo viac orechov, začalo ma svrbieť podnebie a jazyk.

Ostatné:
Vaječný bielok – ✔
Vaječný žĺtok – ✔
Med – ✔
Trstinový cukor – ✔
Vanilkový bio cukor z DM – ✔
Vanilkový struk – ✔
Biely cukor* – X
Práškový cukor* – X
Želatína – X
Droždie – X
Horčica – X
Červené víno – X
Čierny čaj – X
Zelený čaj – ✔X
Kakao – ✔X
Čokoláda – ✔X (Pri týchto dvoch zložkách to bolo opäť veľké prekvapenie. Neznamená to, že ich môžem neobmedzene, no nevyvolali vo mne žiadne extrémne negatívne reakcie. Takže keď si raz za čas dám kúsok viac percentnej čokolády, nič sa mi nikdy nestalo. Ale nepreháňam to samozrejme a obchodné kakao nepoužívam vôbec. Namiesto neho je skvelý karob alebo nepražené kakao, či kakaové bôby).
Arašidové maslo – ✔X
Mandľové maslo – ✔
Obchodný lekvár – X (pridané látky!)
Gustin škrob – X
Zlatý Klas – X
Karob – ✔
Kokosový cukor – ✔
Agáve – ✔
Datľový sirup -✔
Hroznový cukor – ✔
Agar – ✔

*Biely cukor vlastne v iných zoznamoch nie je zakázaný, no mne vyšiel takto. Nevadí mi to. Rafinované cukre nepatria do našich životov a už ani pred HIT som ich nepoužívala! Odporúčam trstinový cukor, med, datľový sirup, kokosový cukor alebo iné zdravšie sladidlá. Nehovorím, sem tam si dám biely cukor a nespôsobuje mi ťažkosti, no sama s ním vyslovene nepečiem.

Ako ste si iste všimli, 90% zistení sa zhoduje s inými zoznamami a tie ostatné závisia od rôznych iných faktorov. Chcela by som upozorniť aj na to, že každý histaminik má iné hodnoty DAO a tým pádom toleruje iné veci a v iných pomeroch. Moja DAO hodnota bola naposledy cca 3 a funkcia 4,7. A tak isto je imunitný systém každého z nás individuálny, každý máme aj iné intolerancie, alergie, ochorenia… Preto si všetko pekne pomaly odskúšajte na sebe a zoznamami sa riaďte iba orientačne. 😉

21 thoughts on “Môj zoznam potravín

  1. Ahoj jamam podozrenie na histaminku…teda bola som uz aj u imunoalergologicky ale teda testovala ma po mesiaci a pol co som drzala uz histaminovu dietu a vysledok ysiel pozitivny avsak nebolo to zavratne cislo co ale mohlo byt ovplyvnene tou dietou. Avsak kupila som si na skusku bezhistaminove vino dala som si deci a vyhadzala som sa a mala som taku migrenu ze som nevedela vydrzat. Takze iba histamin to asi nebude neviem. Otazka je kedze ty si to riesila nejako konkretne testami na potraviny vedela by si mi poradit ako postupovat? lebo ma uz nebavi stale tipovat ze co asi ano co nie, kedze lekarka povedala no drzte sa tej diety a chodte vylucovacou metodou… ved to mam na rok skusania….Dakujem

    1. Ahoj Karin, kľudne mohla dieta ovplyvniť výsledok a tým pádom môžeš mať reálne aj horšie výsledky, preto by som nízkohistamínovú diétu odporúčala aj napriek tomu, že tie hodnoty ti nevyšli až také hrozné. To bezhistamínové víno som nikdy neskúšala, takže s ním nemám skúsenosť. Avšak tvoje podozrenie môže byť oprávnené, keďže aj ja som zo začiatku začala nízkohistamínovú podľa zoznamov povolených potravín a až po čase som zistila, že mi vadia mliečne výrobky (a pritom som jedla len tie povolené z hľadiska HIT). Bohužiaľ v tom „skúšaní“ potravín ti neviem pomôcť, tým si fakt musí každý prejsť sám. Nebooj, nepotrvá to rok 🙂 Ešte k tým testom..existujú myslím testy u alergológa, za ktoré sa však celkom dosť dopláca. Ja som bola u našej homeopatičky a ona mi zmerala reakcie konkrétnych potravín. To sa však časom tiež môže upravovať,na základe stravy, dodržiavania diety atď. Tie, čo mi vyšli extrémne zle a plus viem, že sú z hľadiska HIT tabu samozrejme nekonzumujem vôbec, no napríklad vtedy mi u nej vyšla brokolica, že si ju mám dávať len príležitostne a teraz ju už môžem v pohode. Ale také klinčeky by som teda neriskovala 😀 Dúfam, že som aspoň trochu pomohla 🙂

      1. Ahoj 🙂 a nemohla by si odporučiť tú tvoju konkrétnu homeopatičku? 🙂 Mohla by si nam dat jej kontakt? prípadne aspon poslat do mailu ak nie tu verejne?
        dakujem

          1. Ahoj Pati, tiez mam podozrenie na HIT, uz som bola na gastro, cakam na vysledky a v marci by som mala ist k alergologicke. Chcela som sa poradit – ake potraviny by si odporucala dat otestovat na alergiu? Rozmyslala som nad mliecnou bielkovinou a kvasnicami…mas este nejaky tip, co je dolezite, lebo sa to nachadza casto v potravinach?
            Tiez som sa chcela poprosit, mohla by si mi poslat kontakt na tu pani homeopatku?
            Dakujem ti vopred velmi pekne 🙂

          2. Ahoj Zuzka, lekárka ti určite otestuje aj pšenicu, alebo teda celkovo lepok, ktorý je jedným z najväčších alergénov, tak isto vajcia sú častý alergén… Ona bude vedieť najlepšie, na čo ti spraviť testy neboj 😉 Mne tiež robili iba tieto základné a teraz rozmýšľam, že si dám spraviť testy na niektoré skupiny ovocia, zeleniny. Ak to teda bude možné.
            Kontakt na moju homeopatičku je: 035/774 02 40.
            Zato držím palce, aby boli výsledky negatívne 🙂

        1. Dobry den, prosim vedeli by ste aj mne poslat kontakt? Mame 2r. dievcatko uz vyse roka sme na diete, skusame, ale tazko debatovat s malym dietatkom o pocite nafuknutia….vopred dakujem.

          1. Dobrý deň Martinka, kontakt na homeopatičku som pripájala v niektorom z komentárov. Pripájam teda aj pre Vás 🙂 Pani Romhányiová: 0905529220. Pekný deň!

  2. Dobry den Zuzka, ja by som Vas chcela poprosit o meno vasej homeopatky, pretoze Vami uvedene tel. cis. neexistuje. Histaminovu dietu drzim uz 2 roky a nic sa nelepsi, ba prave naopak. Su chvile, ked som uz zufala. Dakujem

    1. Dobrý deň Alžbetka, toto číslo Vám nefunguje?? 035/774 02 40
      Je to pevná linka, možno si ju medzitým zrušila. Tak Vám pripájam číslo na mobil: 0905529220. Tam ju určite zastihnete 🙂 Pekný deň a veľa síl prajem!

  3. Zdravím, tým prístrojom EAV sa dá otestovať len u homeopata? A čo sa týka nafuknuteho brucha, to je hneď potom, ako zjete určitú potravinu, alebo s odstupom? Mám pocit, že mám nafúknuté brucho zo všetkých potravín, vrátane vody. A pri káve a HIT škodí len kofeín, a stačí ju nahradiť bezkofeinovou, alebo je tam aj niečo iné? Ďakujem. Ada.

    1. Dobrý deň Aďa, myslím si, že ten prístroj používajú prevažne homeopati, nestretla som sa s tým, že by ho využíval nejaký lekár. Možno nejaký iný prírodný liečiteľ.
      Nafúknuté brucho mám aj ja veľmi často a kiežby som vedela všetky príčiny 🙁 To asi nevie nikto. Občas sa nafúknutie dostaví okamžite, inokedy až o pár hodín. Môže mať rôzne príčiny. Nemusí to byť vždy z histamínu. Do úvahy pripadá aj FODMAP, sibo atď.
      Z vody môžete mať tento pocit, ak pijete bezprostredne po jedle. Na to si dávajte pozor. Odporúča sa piť najskôr hodinu po jedle. Ja som mala tento istý problém s vodou, od vtedy som sa poučila.
      Kávu ja osobne nepijem, ale je veľa histaminikov, ktorí ju tolerujú alebo proste dovtedy skúšajú až kým ju neodtolerujú lebo sa jej nevedia vzdať 😛 Kvalitná káva je dokonca antioxidant, takže práve preto niektorým môže robiť dobre. Bezkofeinová káva alebo Caro by mali byť v poriadku (samozrejme tiež to nie je pravidlom u každého). Ono to je skôr o tom, vyskúšať si, či Vám sedí alebo nie. Dúfam, že som Vám aspoň trochu poradila 🙂 Pekný večer!

      1. Vďaka. Tak aspoň nie som sama s tým bruchom ☺ myslela som, že je to vlastne reakcia,že potravina je nevhodná. Chcem skúsiť espumisan z lekárne. Caro je chutné, len bohužiaľ lepok, a bezlepkovu cigoriu nemusím.

        1. Ono je to reakcia na nevhodnú potravinu, no nie vždy sa to môže pripisovať HIT-ke. Možno tam je aj nejaký podružný problém o ktorom sa nevie. Mne na nafúknutie pomáha Pancreolan. Ale dám si ho skutočne iba vtedy ak už mám pocit, že mi brucho ide prasknúť, prípadne cítim kŕče alebo viem, že som zjedla niečo vyslovene ťažké. Nie je to až tak často. Na bežné nafúknutie nepoužívam nič. Proste prečkám kým prejde a snažím sa prísť na to, z čoho mohlo byť. Zapisujem si aj po roku a pol poctivo reakcie, čo som jedla, ak som jedla niečo nové.

  4. Zdravím, HIT mi zistili len tento týždeň, a mam trošku v niektorych potravinách zmätok. milujem mätu, raz čítam,že mätový čaj nie,niekde je písaná že mäta áno. takisto zázvor, škorica,či kurkuma, a čo aloe-vera? alebo len skúšat ,čo to spraví. Veľké diky za odpoveď….

    1. Dobrý deň Anna, máte pravdu, najlepšie je skúšať na sebe, keďže u každého histaminika je to veľmi individuálne 🙁 Z mojich skúseností Vám viem povedať, že mätový čaj pijem (nemali by sa zelené a čierne čaje), zázvor a kurkumu určite áno, patria dokonca medzi protihistamínové potraviny!! Škorica je otázna, mnohí sa jej boja, no možno ich strach vychádza skôr z toho, že mali nejakú reakciu na obchodnú balenú škoricu, ktorá pokojne môže obsahovať nejaké iné pridané látky. Odporúčam cejlonskú škoricu, ale samozrejme najprv vyskúšať aj tú v malom množstve 😉 Čo sa týka aloe-vera, k tomu sa bohužiaľ neviem vyjadriť, pretože ju nepoužívam. Snáď som aspoň trošku pomohla 🙂 Prajem Vám všetko dobré! 🙂

  5. Dobrý deň , ja sa chcem spýtať či ste užívali aj Daosin – ktorý pomáha pri HIT intolerancii .. a ked áno , pohámal Vám ?? Ktoré potraviny ste s Daosinom tolerovali ??

    1. Dobrý deň Mária. Daosin užívam väčšinou keď sa musím stravovať mimo domu a neviem si sama navariť. Avšak ani vtedy to nepreháňam s experimentovaním. V podstate ho používam preto, lebo nemám istotu nakoľko čerstvé/nečerstvé je dané jedlo, ktoré si vyberiem, na akom oleji ho robia, aké použijú koreniny, ochucovadlá a podobne. Veľmi zriedka užijem Daosin doma, keď si vyslovene chcem dopriať niečo vysokohistamínové, čo som predtým ľúbila (napr. segedín som si tak dala, ten mi prešiel ale dala som si aj plnenú papriku a tá mi neprešla ani Daosinom). Je to individuálne. Zväčša keď si dám iba bežne nie vysokohistamínové jedlo v reštaurácii s Daosinom, nerobí mi žiadne ťažkosti 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *