Bezlepkové · Keksy, sušienky · Všetky recepty

Ovsené keksíky s arašidovým maslom a karobovou polevou

Inšpiráciu na tento recept som čerpala od jednej skvelej anglickej youtuberky – vegánky, ktorú mám veľmi rada. Ja som si ho samozrejme trošku poupravila a keďže som nemala úplne všetko k dispozícii vznikli keksy nevegánske, no líšia sa iba tým, že ja som použila jedno vajíčko, pričom ona použila chia vajíčko. Mne sa však chia semienka presne minuli a iba preto som sa rozhodla siahnuť po vajíčku. Kľudne ho však vynechajte a spravte ho s chia vajíčkom (2 PL chia semienok zmiešame so 6 PL vody a necháme napučať).
Tieto keksy mi veľmi chutili a pravdepodobne si čoskoro spravím ďalšie 🙂 Tentoraz som spravila 2 druhy, pretože sme išli na návštevu a tak som polovičku naplnila kúskom horkej čokolády. Túto časť však kľudne môžete vynechať, keďže my by sme, bohužiaľ, čokoládu nemali 🙁

ovsené keksy 1
Potrebujeme:

2 poháre (200g) ovsených vločiek (pre bezlepkovú verziu použite bezlepkové ovsené vločky)
pol pohára pohánkovej múky alebo 50g mandľovej múky
3 PL (60g) arašidového masla
3 PL (60g) medu
2 PL trstinového cukru alebo 1 PL (20g) ryžového sirupu
1 vajce (cca 60g)
3 PL vody (nemusí byť ak nie je cesto príliš suché)
minimálne 70% čokoláda (nemusí byť!)

ovsené keksy 4
1. Ovsené vločky, múku, arašidové maslo, med a trstinový cukor zamiešame.
2. Pridáme vajce a 3 PL vody tak aby nám vzniklo pevné cesto z ktorého vieme tvarovať guľky a následne placky.
3. Odoberáme z cesta po kúskoch a ak ich chceme plniť, do stredu vložíme čokoládu a obalíme ju.
4. Placičky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C asi 15-20 minút (záleží aj od rúry).
5. Aby boli keksy zaujímavejšie, vrch som poliala karobovou polevou (1 PL karobu zmiešame s  1-2 ČL vody alebo mandľového mlieka a troškou medu tak, aby sme dostali nie príliš tekutú ale ani hustú konzistenciu).

ovsené keksy 2
Nezľaknite sa, prvý deň sú keksy tvrdšie, také skutočne keksíkové, no na druhý deň postupne začali mäknúť. Chutia však stále rovnako dobre 😉
Robila som ich už viac krát a druhá alternatíva s mandľovou múkou a ryžovým sirupom je trošku jemnejšia. Cesto sa síce trochu viac lepilo na ruky (odporúčam použiť silikónové potravinárske rukavice), no keksíky boli mäkšie.

ovsené keksy 3

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *