Domov Hlavné jedlá Pečená zimná zeleninka

Pečená zimná zeleninka

autor: hitjezdravozit 10. januára 2018
Pečená zimná zeleninka

Myslíte si, že zelenina by sa mala jesť primárne v lete? Ja si myslím, že to už dávno neplatí. Je predsa toľko druhov zeleniny, ktoré majú svoj tzv. rozkvet práve v tomto období. A najmä pre nás, histaminikov, je zelenina asi najdôležitejšou súčasťou stravy. Ruku hore, kto nemá v jedálničku aspoň dva druhy zeleniny za deň?  Predpokladám, že ju nezdvihol nikto z vás.
S čím ale súhlasím je, že v zimnom období by sa mala jesť zelenina hlavne vo varenom stave. A nie iba tá. Podľa čínskej medicíny by sa v zime malo tepelne upravovať všetko. Samozrejme nie vždy je to také jednoduché. Ja osobne mám aspoň raňajky a obedy stále teplé a sem tam sa mi to podarí aj s večerou.
Známe je aj to, že tepelným procesom sa z niektorých druhov uvoľňujú živiny, ktoré sú následne v tele lepšie využité. Ide napríklad o mrkvu, paštrnák, cibuľu či červenú repu.
Dôležitá je ale aj dĺžka varenia. Napríklad takú mrkvu sa odporúča variť maximálne 50 minút a je zaujímavé, že pri jej tepelnej úprave sa betakarotény využijú až o 27% viac. Naopak v surovom stave využijete viac vitamínu C. Pozor, ak však robíte vývar, v ktorom mrkvu varíte aj vyše hodiny, zbytočne stráca svoje živiny!
Ja som dnes pripravila jeden z mojich obľúbených obedov, ktorý sa takto po sviatkoch náramne hodí kvôli svojej ľahkosti.


Potrebujeme (na 2 porcie):
4 mrkvy
3 paštrnáky
1 veľkú cviklu
1 väčší batát
3 väčšie topinambury
2 fialové cibuľky
2 biele šalotky
1 cesnak
olivový olej (dávam od oka ale cca toľko aby nebola zelenina príliš mastná ale ani suchá, tak ako zvyknete bežne dávať)
trošku hroznového oleja
1 ČL medu
čierne korenie
sumak korenie
galgant
trošku sušeného tymiánu
himalájsku soľ

1. Zeleninu očistíme a nakrájame na ľubovoľné tvary, tak aby sa približne rovnako upiekla. Mrkva môže ísť na menšie kúsky, batáty môžu byť hrubšie, cvikla natenko…
2. Ak sú cibuľky maličké nakrojíme ich na štvrťky, ak sú väčšie tak na osminky.
3. Zálievku si pripravíme jednoducho zmiešaním všetkých ingrediencií od olivového oleja až po soľ.
4. Všetku zeleninu okrem cvikly dáme do väčšej misy a zalejeme zálievkou. Premiešame aby sa dostala na každý kúsok a preložíme zeleninu na plech vystlaný papierom na pečenie.
5. Potom pridáme do misky aj cviklu aby trošku nasala aj ona z marinády a pridáme ju medzi zeleninu (najlepšie do jedného rohu). Nezmiešala som ju spolu s ostatnou zeleninou aby sme ju nemali všetku červenú.
6. Zeleninku pečieme pri 160°C približne 45-50 minút alebo kým sa nám nezdá dostatočne mäkká. Môžete si dať aj viac stupňov, no pri nižšej teplote a pomalšom pečení sa tak isto zachováva viac živín.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.