Hlavné jedlá · Vegan · Všetky recepty

Plnené mangold rolky s červenou quinoou

Rada objavujem novú zeleninu alebo lepšie povedané zeleninu, ktorú som ešte nechutnala. A mangold k nej donedávna patril tiež.
Je to veľmi hodnotný druh zeleniny, najmä vďaka jeho vysokému obsahu železa ale tak isto aj vápniku a vitamínu C. Keďže obsahuje veľa vlákniny, urýchľuje pasáž črevného obsahu a odstraňuje zápchu.
Môže sa konzumovať aj surový, do šalátov. Práve vtedy sa vraj najlepšie zachováva jeho hodnota.
Ja som si ho dnes ale pripravila tepelne v podobe plnených mangoldových listov s červenou quinoou, bok choy a cuketou.

Potrebujeme:
3/4 pohára červenej quinoi
1 mangold
1 bok choy
šalotku
2 strúčiky cesnaku
1 cuketu
olivový olej
himalájsku soľ
galgant

1. Červenú quinou (ja som pridala aj trochu bielej) prepláchneme a uvaríme so štipkou galgantu a himalájskou soľou.
2. Mangold umyjeme, osušíme, stonky nakrájame na drobno a listy odložíme bokom.
3. Na olivovom oleji osmažíme malú šalotku a 2 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno.
4. Pridáme k nim nakrájaný bok choy a stonky mangoldu a osolíme. Dusíme do zmäknutia.
5. Následne uvarenú quinou zamiešame do zeleniny.
6. Zapekaciu misu vymažeme olivovým olejom a na spodok poukladáme cuketu nakrájanú na kolieska.
7. Na ňu navrstvíme quinoovú zmes, tak aby nám trochu ostalo na plnenie mangoldových listov.
8. Mangoldové listy sparíme na 15 sekúnd vo vriacej vode, naplníme ich a zrolujeme.
9. Poukladáme ich do zapekacej misy, trošku pokvapkáme olivovým olej a pečieme cca 30 min pri 180°C. Asi v polovičke môžeme priliať 2-3 PL vody (ak nám cuketa nepustí dostatočné množstvo).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *