Články

Potraviny, ktoré by sme mali jesť v lete

Vedeli ste, že potraviny môžeme rozdeliť na ochladzujúce a tie, ktoré majú tendenciu telo zahrievať? Podľa čínskej medicíny dokonca termické pôsobenie potravín rozdeľujeme až na 5 úrovní:

1. studené (tropické ovocie, uhorky, melóny, tvaroh)
2. chladné (značná časť surovej zeleniny)
3. teplé (ovsené vločky, pohánka, štipľavé korenie)
4. horúce (hovädzie mäso, zverina)
5. neutrálne (orechy, strukoviny, obilniny, zemiaky, maslo)


Raw či tepelne upravené?

V lete by sme preto logicky mali dať prednosť ochladzujúcim potravinám a teda čerstvej zeleninke, ovociu a vhodné sú aj niektoré druhy mliečnych výrobkov a obilnín. To samozrejme neznamená, že by sme mali jesť všetko surové. Práveže oveľa vhodnejšia je ľahká tepelná úprava. Takáto strava organizmus osvieži a pomôže jednoduchšie sa vyrovnať s veľkými horúčavami.
Nadmerná konzumácie surovej zeleniny totižto môže aj uškodiť. Spôsobuje oslabenie trávenia, zníženie imunity ale aj pocit vnútorného chladu. Záleží to však i od typu človeka. Ak patríte k ľuďom, ktorým je vždy zima, máte studené končatiny či bledú pokožku, treba množstvo skonzumovaných ochladzujúcich potravín vyvážiť neutrálnymi i teplými potravinami.

letné rolky a guacamole so žltými paradajkami

krémové rizoto s klíčkami a žltou cuketou

Na spôsobe prípravy záleží tiež

Snáď každý rozumne premýšľajúci človek sa v lete drží od sporáku a trúby ďaleko. Samozrejme, pre nás histaminikov, to až také jednoduché nie je. Práve preto mi varenie veľmi uľahčuje ryžovar, no keď sa aj rozhodnem uvariť si niečo iné, snažím sa vymyslieť také jedlá, ktoré sú raz dva hotové alebo ktoré sa pečú/varia v jednom hrnci, napríklad ľahká zapekaná zeleninka. Pečivo si pečiem zásadne skoro ráno, keď ešte nie je také teplo a je pravda, že v posledných týždňoch sa vyhýbam dlho sa pečúcim koláčom, bábovkám a skôr dávam prednosť chia pudingu s ovocím alebo mojim domácim nanukom.

Kokosový chia puding s ovocím
kokosový chia puding s ovocím

5 tipov na domáce nanukybanánový nanuk s arašidovým maslom

Áno pre exotické ovocie


Ako som spomínala vyššie, tropické ovocia patria medzi ochladzujúce potraviny. Keďže pochádzajú z oblastí, kde je typické horúce podnebie, ich hlavnou úlohou by malo byť osvieženie organizmu. Tieto ovocia majú vysoký obsah vody a preto dokonale uhasia smäd. Z týchto poznatkov však vyplýva jedno. Konzumácia exotického ovocia nami Európanmi v zimných mesiacoch pravdepodobne nie je najvhodnejšou voľbou.
Ja to síce s exotickým ovocím nepreháňam, no v období Vianoc si veru rada kúpim niektoré z mojich obľúbených druhov. Kým to však nie je na dennej báze, myslím si, že veľký vplyv na chod organizmu to mať nebude. Samozrejme bolo by lepšie, keby som si napríklad moju milovanú pitahayu dopriala radšej teraz. 😉

Ak vás zaujíma, aké exotické ovocie mám rada ja a nerobí mi problémy ani z hľadiska HIT, pozrite si moju veľkú ochutnávku exotického ovocia. 😉

A čo pitný režim?

Možno vás to prekvapí, no v lete by sme mali piť bylinné čaje alebo vlažnú vodu. Sama to považujem za veľmi náročné, keďže človek by sa najradšej schladil niečím poriadne studeným. To však v žiadnom prípade nerobte! Jednak môžete ublížiť vášmu hrdlu, srdiečku ale i črevám. Prijatie ľadového nápoja môže spôsobiť tepelný šok a negatívne ovplyvňuje trávenie. A to predsa žiaden histaminik nepotrebuje, no nie?
Ja som zástancom pitia vody a veľmi zriedka si doprajem nejakú domácu limonádu alebo 100%-nú ovocnú šťavu. Priznám sa, že čajom v lete až tak neholdujem, no malými krokmi sa to snažím napraviť aj ja. Bylinky z mojej záhrady mi k tomu trošku dopomáhajú.


Domáca chia-mango limonáda

Potrebujeme: 
pol manga nakrájaného na kocky a zamrazeného
10-15 listov medovky
1 ČL chia semienok
1 ČL trstinového cukru
vodu alebo minerálku

1. Trstinový cukor a pár listov medovky roztlačíme drtítkom.
2. Pridáme zmrazené mango, viac listov medovky, chia semienka a zalejeme minerálkou alebo vodou.
3. Necháme pár minút postáť kým sa na semienkach vytvorí gel a podávame.

One thought on “Potraviny, ktoré by sme mali jesť v lete

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *