Články · Pečivo

Prečo som sa nakoniec rozhodla vyskúšať zmesi múk?

Vždy som bola proti múčnym zmesiam. Nechcem menovať konkrétne značky a robiť im zbytočne zlú reklamu, no sama mám nepríjemnú skúsenosť ešte zo Škótska, keď som si radšej vybrala bezlepkové cesto namiesto toho aby som si dala klasické z bielej múky a zostala som zhrozená, keď som si následne prečíta zloženie toho bezlepkového mixu!! Oveľa lepšie by som pochodila s modifikovanou pšeničnou a to je už čo povedať!

“Človek mieni, pán Boh mení.”
Avšak som typ človeka, ktorý chce dať šancu výrobkom vyrábaným u nás alebo v blízkom susedstve a už z mojich predošlých článkov môžete vedieť, že múky z Maďarska sú mojimi favoritmi. Nie iba preto, že keď idem nakúpiť priamo tam, sú trošku cenovo dostupnejšie ale aj preto, že Maďarsko je známe svojimi kvalitnými produktami a okrem toho zakázalo napríklad geneticky modifikovanú kukuricu. Myslím si, že je to správny krok a verím, že podobných krokov urobia ešte niekoľko! Kiežby sa podobne postupovalo aj u nás (čítala som, že vraj v roku 2018 by sme mali byť krajina úplne bez GMO, tak som zvedavá, čo z toho sa dodrží). 😉

Prejdime ale späť ku konkrétnym zmesiam. Rozhodla som sa vrámci spolupráce vyskúšať Szafi zmes na chlebík a na lángoš.


Ja si svoje zmesi skoro stále sama namiešavam, no viem, že nie všetci sú v tom zdatní alebo na to proste nemajú čas. Sama sa čoraz častejšie vyskytujem v časovej tiesni kvôli mojej práci, kde pracujem 6 dní vkuse a som mimo domu, v hotelovej izbe, aj niekoľko týždňov. Začala som to riešiť tak, že si pečivo zamrazujem. Ale nedá sa predsa namraziť na 2-3 týždne dopredu.
Ďalšia vec je, že ako naschvál sa mi už neraz stalo, že mi nejaká múka chýbala práve keď som ju najviac potrebovala, lebo som nestihla ísť nakúpiť a potom som ju odoka nahradila akoukoľvek inou a pečivo sa mi nepodarilo. Najmä pri bezlepkových receptoch je veľmi dôležité dodržiavať presné pomery.

Bez lepku, bez mlieka, bez droždia, bez sóje, vegan, paleo
Čo sa týka týchto zmesí, pochádzajú z Maďarska a dokonca majitelia Paleo obchodíku, s ktorým spolupracujem osobne poznajú majiteľa, ktorý vyrába tieto zmesi a vedia sa zaručiť, že tam skutočne nepridáva nič, čo by tam nemalo byť. Skúste si porovnať zloženie tejto zmesi so zložením tej, ktorú máte doma 😉
Svojim zložením celkom pripomínajú tie, ktoré si namiešavam ja s tým rozdielom, že ja namiesto sody bicarbony používam bezfosfátový prášok do pečiva.
Pôvodne na recepte z obalu píšu použiť citrónovú šťavu alebo vínny ocot, no keďže my ani jedno nemôžeme, rozhodla som sa vyskúšať pripraviť ho z kyseliny citrónovej zmiešanej s vodou. V obchod prípadoch sa to vydarilo bez problémov 😉 Ale chlebík mám odskúšaný napríklad aj s jablčným octom, ak by ste náhodou ten tolerovali.
S jedným aj s druhým cestom sa pracuje skutočne dobre a nelepia sa.
Chlebík krásne narastie, je mäkký a kôrka chrumkavá.

Lángoše sú nadýchané, skoro identické ako tie klasické a to ich vôbec nemusíte vypekať v pol litri oleja. Ja som ich vypiekla iba na troške kokosáku.
Ochutila som ich cesnakom rozmiešaným v olivovom oleji s trochou himalájskej soli a mali sme ich ako prílohu k hustej polievke.

Na záver iba dodám, že som sa teraz samozrejme nestala nejakým fanatikom múčnych zmesí a keď mám príležitosť, vždy si radšej upečiem svoj vlastný chlebík (dokonca sa práve chystám na kváskovanie, ale o tom niekedy inokedy). 😉 No som rada, že existujú takéto zmesi a v prípade núdze viem, že sa na ne môžem spoľahnúť.

Zmesi nájdete v Paleo obchodíku v bratislavskom Auparku. Viac info tu: PALEO eat & drink & love.

3 thoughts on “Prečo som sa nakoniec rozhodla vyskúšať zmesi múk?

    1. Janka, recept je jednoduchý: 250g Szafi zmesi, soľ, 300 ml vlažnej vody, 40ml citrónovej šťavy (ja dávam menej alebo dám kyselinu citrónovú vymiešanú s vodou).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *