Koláče, torty · Raw · Vegan · Všetky recepty

Raw maková torta

Moja prvá raw torta je na svete 🙂 Veľmi sa z nej teším! Je bezlepková, bez laktózy, kazeinu, nízkohistamínová a vhodná pre vegánov.
Vznikla vlastne úplne neplánovane. Robila som si makové mlieko a „odpad“, ktorý mi z neho zostane sa snažím vždy nejako využiť. Keďže posledné dva razy som robila raw guľky a maku mi zostalo tentoraz dosť veľa, rozhodla som sa vykúzliť z neho nejakú tortu. A tak vznikla táto 😉

makovárawtorta0

Potrebujeme:
♦ na korpus:
100 g mandlí
200 g datlí
2-3 PL kokosového oleja

1. Mandle namočíme do vody na 3-4 hodiny.
2. Datle zalejeme horúcou vodou a necháme pár minút zmäknúť.
3. Mandle a datle spoli zmixujeme, zamiešame roztopený kokosový olej a masu natlačíme na spodok tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie.

♦ na plnku:
4 jablká
3 PL chia semiačok (asi 30g)
1 PL datľového syrupu
200 g maku, čo nám zostal z výroby mlieka (môže byť aj mletý)

1. Jablká nastrúhame.
2. Zmiešame všetko dokopy a navrstvíme na korpus.
3. Tortu odložíme na celú noc do chladničky a podávame vychladnutú.

makovárawtorta2

Torta sa mi podarila dosť vysoká, pretože som ju robila do formy s priemerom len 15 cm. Nečakala som, že toho bude tak veľa 😛 Kľudne ju teda spravte do 20 cm formy.

makovárawtorta1

Chuťovo je dokonale vyvážená, keďže spodok je vďaka datliam sladučký a tak som vrch nechala trošku neutrálnejší. Pokojne ju ale oslaďte viac datľovým sirupom 😉

makovárawtorta3

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *