Hlavné jedlá · Vegan · Všetky recepty

Rizoto z lesných húb

Nepochádzam z hubárskej rodiny a za život som bola na hubách asi 2x, no vždy ma to neskutočne fascinovalo. Asi preto, že milujem prírodu, prechádzky hustým lesom a vôňu čerstvých húb. 
Suroviny na dnešný recept som taktiež nenazbierala ja (vďaka Bohu, ktovie ako by to dopadlo). 😀 Kúpila som ich na našom trhu u pani, od ktorej som mávala aj sírovec.
Kúpila som dva druhy a viem, že jedny z nich sú kozáky, no názov tých druhých mi už nepríde na rozum. Ak sa však v hubách vyznáte, sú to tie, ktoré som použila aj ako dekoráciu na fotografiách. 😉
Mnohí sa ešte stále riadia tým, že huby histaminik nemôže, no ja som už stolerovala niekoľko druhov bez akýchkoľvek ťažkostí a tak vám z času na čas ponúkam hubové recepty, aby ste sa nebáli vyskúšať si ich aj vy.
Veľmi záleží od čerstvosti húb! Ja sa ich snažím nakupovať vždy na trhu a tým obchodným sa radšej vyhýbam. Sem-tam si v obchode kúpim šampiňóny, no aj tie preferujem viac z trhu. Sušené huby v obchode nekupujem vôbec. Vo vianočnej hubovej polievke máme vždy „úlovok“ od známych a tak máme istotou, že nekupujeme napríklad minuloročný zber.


Potrebujeme (na 4 porcie):
2 odmerky basmati ryže
300g lesných húb
bielu cibuľku
6-7 menších topinamburov
100-150ml kešu mlieka (alebo iné rastlinné)
čerstvý tymián
sušený tymián
čierne korenie
himalájsku soľ
olivový olej

1. Huby umyjeme a nakrájame.
2. Na olivovom oleji podusíme cibuľku a keď je už priesvitná, pridáme bylinky.
3. Prisypeme prepláchnutú ryžu a na malé kocky nakrájané topinambury a podlejeme vodou.
4. Chvíľu varíme, pretože topinambury potrebujú trošku viac času ako huby a až potom pridáme tie.
5. Rizoto osolíme a uvaríme.
6. Pred koncom ho ešte podlejeme kešu mliekom aby bolo trochu krémovejšie a pridáme čierne korenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *