Dezerty · Koláče, torty · Raňajky · Všetky recepty

Rodinná bábovka

Túto bábovku som nazvala “rodinná”, pretože je obrovská, nadýchaná a pri rodinných raňajkách by sa z nej najedla určite celá rodina. 😀
Akosi som neodhadla počet vajec na moju formu, skoro úplne doplna som ju naplnila cestom a keďže počas pečenia ešte krásne narástla, presahovala cez formu o dosť viac, než je obvyklé. Krásne som ju však vedela vyklopiť a držala aj tvar.
Keďže jej bol naozaj veľa a ja som sa chystala na pár dní do práce (čo znamená, že nie je isté, či budem mať možnosť napiecť si niečo) rozhodla som sa zamraziť si ju. Po rozmrazení je rovnako dobrá ako čerstvá (a to nepreháňam!).
Takže v konečnom dôsledku obstojí aj ako ľahký dezert s nejakou polevou ale aj ako raňajkové pečivo. Ja som ju jedla s mandľovým maslom a keby som sa nevedela kontrolovať (čo nie vždy viem), tak by som ju určite zožrala celú na posedenie. 😀

Potebujeme:
6 vajec
120g trstinového cukru
1 vyškrabaný vanilkový struk
100ml mandľového mlieka
70ml bio repkového oleja
150g špaldovej múky
50g múky z hnedej ryže
štipku himalájskej soli

1. Žĺtky oddelíme od bielkov.
2. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
3. Keď je už sneh skoro tuhý, za stáleho šľahania k nemu prisypávame trstinový cukor zmiešaný s vanilkou.
4. Stíšime intenzitu šľahania na minimum a prilejeme žĺtky. Šlaháme iba pár sekúnd a hneď vypneme aby sme sneh neprešľahali.
5. K zmesi prilejeme mandľové mlieko, premiešame špachtľou a následne aj repkový olej a znovu premiešame tak, aby nám sneh nepadol.
6. Na záver opatrne vmiešame obe múky.
7. Bábovkovú formu vytrieme repkovým olejom a vysypeme múkou.
8. Cesto rovnomerne rozlejeme a pečieme pri 180°C 25 minút.

One thought on “Rodinná bábovka

  1. Aka spaldova muka tam ide -hladka, polohruba biela alebo celozrnna? Mozem pouzit aj klasicku ryzovu muku bielu? A namiesto repkoveho oleja kokosovy? Dakujem 😊

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *