Mäsko · Všetky recepty

Rozlúčka s letom / Čo griluje histaminik?

Minulý rok ma leto skoro úplne obišlo, keďže som ho strávila v chladnom Škótsku, no myslím si, že som si ho tento rok vynahradila aj dvojnásobne. 😉
A keďže k letu neodmysliteľne patria grilovačky a recept na nízkohistamínový guláš sme tu už mali, chýba ešte recept na nejaké dobré mäsko. Grilovačka totižto nie je o špekačkách a predpripravených polotovaroch! Dá sa grilovať aj kvalitne a chutno.
Mala som cestu do Bratislavy a tak som doobeda zbehla do Yeme, kde som nakúpila čerstvé mäsko, priniesla ho domov, uložila na 2-3 hodinky do marinády a podvečer sa grilovalo.
Kedysi bol luxus dopriať si mäso. Naši predkovia ho mali iba 1x do týždňa, ba možno aj zriedkavejšie. Ja mäso tak isto nekonzumujem často. Rastlinná strava mi vyhovuje, ale to neznamená, že som vegetariánka. Mäso mám rada, no doprajem si ho iba vtedy, keď viem, že je kvalitné.


Dnes som pre vás pripravila tip na vhodnú marinádu, inšpiráciu na prílohu ale i zdravý dip pre tých, ktorý už majú HIT-ku trošku viac pod kontrolou.

Krkovička v bylinkovej marináde


Potrebujeme:
čerstvú bravčovú krkovičku
olivový olej
cesnak
čerstvé bylinky (oregano, majoránka, saturejka)
mletý galgant
štipku čierneho korenia* (ak ho netolerujete, môžete ho vynechať)
himalájsku soľ

*Začala som používať koreniny značky Mikori a vrelo odporúčam každému! Majú široký výber, ponúkajú kvalitu a ak potrebujete, koreniny vám dokážu aj zomlieť.

1. Krkovičku vyklepeme a nasolíme.
2. Vytvoríme marinádu z oleja a ostatných ingrediencií.
3. Mäso uložíme do marinády na pár hodín (viem, že najlepšie je na celú noc, no v našom prípade netreba príliš na dlho, aby sa zbytočne netvoril histamín).
4. Krkovičku ugrilujeme a podávame s čerstvou zeleninkou a pečivom pre histaminikov.

Ďalšie variácie na prílohu: pečené zemiaky, bataty, topinambury, grilovaná zelenina, miešaný šalát, varená kukurica a pod.

Avokádový dip


Potrebujeme:
1 avokádo
1 strúčik cesnaku
štipka galgantu
sumac korenie
himalájsku soľ

1. Avokádo vydlabeme a rozmačkáme alebo rozmixujeme do hladka.
2. Pridáme pretlačený cesnak a ostatné koreniny, dochutíme soľou.

Avokádo patrí v k vysokohistamínovým potravinám, viem. Avšak z času na čas si ho doprajem, s tým, že sa ho snažím skombinovať s protizápalovými potravinami (cesnak, galgant). Odporúčam aj v kombinácii s prepeličími vajíčkami!
Sumac korenie som si v poslednej dobe veľmi obľúbila a keďže má jemne citrónovú chuť, perfektne sa hodí k avokádu namiesto citrónovej šťavy. Viac o ňom určite napíšem čoskoro.


zeleninka a pečivo vhodné pre histaminikov (hypoalergénna žemľa z tisícročnej špaldy – dostať v PALEO eat & drink & love)

Na záver jeden tip pre tých, ktorí sa neboja experimentov a majú svoju HIT-ku pod kontrolou. V Paleo obchode v bratislavskom Auparku dostať aj kvalitné mäsové výrobky. Ja od nich mám odskúšanú slaninku z mangalice a teraz som ochutnala aj klobásky na grilovanie. Zloženie úplne jednoduché, žiadne ečka a zbytočné hlúposti, ktoré nájdete v bežných obchodných grill klobáskach – mäso z mangalice, slanina, červená paprika, koreniny, morská soľ. Reakcie – žiadne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *