Bezlepkové · Dezerty · Hlavné jedlá · Všetky recepty

Ryžový nákyp s jesenným ovocím a ToTu tvarohom

Jedlo, ktoré poznáme ešte z detských čias a ktoré sa najčastejšie podávalo s ovocným kompótom. Áno, je to voňavý, nadýchaný ryžový nákyp. 


Nemyslite si však, že vám ponúkam presne tú verziu, ktorú si pamätáte ešte snáď zo školskej jedálne. Ryžový nákyp je tak vďačné jedlo, že sa dá pripraviť na mnoho spôsobov pridaním vždy nejakej inej ingrediencie.
Ja som tentoraz siahla po jesennom ovocí v kombinácii s tvarohom-netvarohom.


Počuli ste už o ToTu? Je to tvaroh vyrábaný z vaječných bielkov, čo znamená, že je čisto bezmliečny a teda vhodný aj pre tých, čo trpia intoleranciou laktózy či alergiou na bielkovinu kravského mlieka.
Už na výzor sa náramne podobá na tvaroh. Chuťovo mi príde skôr neutrálny, ale vlastne taký je aj tvaroh (možno trošku kyslejší). Jeho zloženie môže byť pre pokročilejšieho histaminika úplne bezproblémové: vaječné bielky, soľ, ocot. Ak ste ale v HIT začiatočníci, pre istotu by som so skúšaním počkala! Predsa len ocot môže spôsobiť ťažkosti.
ToTu si dokonca mnohí vyrábajú aj doma a jednoducho zamenia ocot za citrónovú šťavu.


Ak ale mliečnu bielkovinu tolerujete, pokojne môžete použiť v tomto recepte aj klasický tvaroh. 😉


Potrebujeme:
250g jazmínovej ryže
600ml mandľového mlieka
50g trstinového cukru
vanilkový struk
štipku himalájskej soli

3 vajcia
50g ghee masla
100g totu tvarohu
2 menšie jabĺčka
2 hrušky

Pozn.1: Mandľové mlieko som použila aj s „odpadom“, ktorý zostane po výrobe. Ak si mlieko nevyrábate, tak kľudne pridajte 1 PL mletých mandlí.

Pozn. 2: Trstinového cukru si môžete pridať podľa potreby aj viac alebo menej.

1. Ryžu prepláchneme, zalejeme mliekom a pridáme soľ, cukor a vyškrabaný vanilkový struk. Na chvíľu som nechala povariť aj celý struk a potom som ho vybrala.
2. Ryžu miešame aby nám neprihorela a ak náhodou treba, prilejeme ešte trochu vody.
3. Medzitým si oddelíme žĺtky od bielkov a z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
4. Keď je ryža hotová, primiešame do nej ghee maslo a necháme ju chvíľu vychladnúť.
5. Ošúpeme si ovocie, jablká nastrúhame na väčšom strúhadle a hrušky nakrájame na menšie kocky.
6. K ryži potom primiešame žĺtky, ovocie a ToTu tvaroh.
7. Na záver vmiešame sneh z bielkov a celú zmes nalejeme do jenskej misy vymastenej ghee maslom.
8. Vrch som ešte posypala trochou trstinového vanilkové cukru (vyrábam si ho sama pridaním vanilkových strukov do nádobky s cukrom).
9. Nákyp pečieme 20-30 minút pri 180°C.

Že neviete kde kúpiť ten ToTu tvaroh? Dostať ho napríklad v Paleo obchode  v Auparku, kde vám milé predavačky radi pomôžu aj pri výbere iných potravín. Pretože tu toho majú pre histaminikov ešte oveľa viac. 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *