Hlavné jedlá · Šaláty · Vegan · Všetky recepty

Šalát s červenou quinoou

Quinoa je netradičná obilnina, ktorá začína byť čím ďalej, tým viac obľúbená aj u nás. Najznámejšia je asi biela, avšak vynikajúca je aj čierna, červená či zmes viacerých druhov. Všetky druhy sú prirodzene bezlepkové, bez laktózy, vhodné aj pre vegánov a sú ľahko stráviteľné. Vo švajčiarskom zozname je označená nulkou! Quinoa je vzácnym zdrojom vápnika a bielkovín. Môžeme z nej vykúzliť zaujímavé hlavné jedlo v kombinácii so zeleninou, či mäsom, použiť ako prílohu, do šalátov, zahustiť ňou polievky a dá sa využiť dokonca i na sladko. Pripravujeme ju podobne ako ryžu, či kus kus, k jednému dielu quinoi pridáme 2 diely vody.
Červená quinoa sa od bielej trošku líši konzistenciou, keďže v uvarenom stave zostáva celistvejšia a chrumkavejšia a tým pádom sa vynikajúco hodí do šalátov. A ja som pre vás dnes jeden taký šalát pripravila. Za červenú quinou ďakujem internetovému obchodu bioponuka.

Potrebujeme:
1 šálku červenej quinoi
1 mrkvu
za hrsť hrášku (ak ho netolerujete, môžete ho kľudne vynechať)
za hrsť kukurice
ľadový šalát
pár kusov hrozienok
oregano
soľ
1PL extra panenského bio olivového oleja (ak ho tolerujete)

Quinou prepláchneme v studenej vode, vysypeme do hrnca a zalejeme 2 šálkami vody. Varíme na miernom ohni približne 20 minút. Jemne ju osolíme, ale pozor! ľahko sa dá presoliť. Po uvarení ju necháme chvíľu vychladnúť.
Uvaríme si aj mrazený hrášok a kukuricu (ak budú v lete čerstvé, samozrejme volíme tie) 😉
Medzitým natrháme šalát, nastrúhame mrkvu na tenké pásy a na pár minút namočíme hrozienka do horúcej vody.
Šalát, hrášok a kukuricu prelejeme olivovým olejom, do ktorého sme pridali sušené oregano a soľ. Vmiešame quinou a všetko spolu zamiešame, aby sa chute spojili. Na záver pridáme hrozienka a strúhanú mrkvu.

Tento šalát je chutný, výživný, pomerne rýchlo hotový a veľmi vhodný do práce pre tých, ktorí nemôžu nič zohrievať 😉 Môže sa konzumovať s pečivom, suchármi, len tak samostatne, ale pokojne aj ako príloha k mäsu.

3b

2b

Za spoluprácu ešte raz ďakujem www.bioponuka.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *