Články

Sladkosti bez konzervantov? Spoznajte beeLOL!

Pre niekoho to je možno hlúposť, no myslím si, že viacerých z nás raz za čas prepadne chuť na sladké. A nehovorím o koláčoch, či keksíkoch, ktoré si musíme napiecť, ale o takom niečom, čo si človek môže dať, keď práve nemá napečené nič, nemá na to čas alebo sa mu proste iba nechce.
A keďže viete, aké bláznivé leto mám za sebou, veruže som mala chvíle, keď som nestíhala ani jesť, nieto ešte variť či piecť. Práve vtedy som v našom bistre objavila beeLOL.
Pre tých, ktorí neviete, v bistre Malkia parku sa nepredáva nič, čo obsahuje palmový olej. Ten je už pomaly vo všetkom, takže si viete predstaviť, že tu nemáme skoro žiadne komerčné sladkosti, naopak sa tu objavia veci, ktoré by človek ani nehľadal.


Jedno popoludnie mi zrak zablúdil smerom k hnedému vrecúšku na poličke a začala som zisťovať, čo je to zač. Po prečítaní zloženia som sa milo prekvapila. Boli to cukríky, ktoré neobsahujú nič, čo by bolo pre histaminika nevhodné. Iste viete, že často kupujem rôzne sladkosti, ktoré sa zdajú vhodné aj pre nás a potom ich testujem a delím sa o to aj s vami. Niektoré mi chutia, niektoré pomenej, iné zasa vôbec. Tieto cukríky zďaleka vyhrávajú nad všetkými sladkosťami, ktoré som kedy ochutnala (nie neplatia mi za túto vetu, je to fakt!). 😉
Ak máte radi med, musíte si ich zamilovať aj vy. Príchutí je niekoľko, niektoré pre nás vhodné nie sú alebo som ich neskúšala kvôli tomu, že by vhodné nemuseli byť (napr. pomaranč, káva…) no majú na výber dosť druhov vhodných aj pre nás (original, mäta, šalvia, levandula…).
Úplne najviac ma oslovili mätové. Tie dokonca osviežia dych a bez problémov nahradia komerčné žuvačky, či mentolky.
Keďže ma tieto cukríky naozaj zaujali, rozhodla som sa vyhľadať osobu, ktorá za tým všetkým stojí. A tak som sa dostala k Romanke, ktorú som nakoniec trošku vyspovedala. V nasledujúcom rozhovore sa dočítate všetky zaujímavé informácie súvisiace so značkou beeLOL. 🙂


Predstavte nám stručne myšlienku beeLOL?

beeLOL je autorizovaná značka cukroviniek, názov podniku a tiež názov projektu zameraného na výrobu cukríkov a lízaniek z prírodných surovín. Cukrovinky obsahujú nerafinovaný trstinový cukor, včelí med slovenského pôvodu, bio sirup z agáve, čerstvú citrónovú šťavu a mleté sušené bylinky a prírodné silice podľa príchute. Našim cieľom je ponúkať na trhu cukrovinky, ktoré nezaťažujú organizmus umelo vyrobenými prísadami. Tiež podporujeme podnikanie v regióne a snažíme sa byť maximálne šetrní k životnému prostrediu.

Kedy a ako vznikol nápad na výrobu cukroviniek, ktoré sú výlučne z prírodných surovín?

Nápad vznikal postupne. Po 20 rokoch manažérskeho života v priemysle som túžila po zmene. Potrebovala som nasmerovať svoju energiu na niečo, čo by mi dávalo väčší zmysel, čo by ma bavilo a zároveň napĺňalo. Nápadov bolo viac, vedela som však, že chcem mať vlastnú výrobu. Pre cukrovinky bez chémie som sa rozhodla preto, lebo som ich nevedela zohnať. Chcela som ponúknuť ľuďom alternatívu a tak im umožniť kúpiť si sladkosť, ktorá bude šetrnejšia k ich zdraviu.

Jednou z ingrediencií Vašich cukríkov a lízaniek je med. Práve ten Vás inšpiroval pri vymýšľaní názvu pre Vašu značku?

Áno, som rada, že ste si to všimli.
Názov pozostáva zo slovíčka „bee“ – včela po anglicky a „LOL“ ako skatka „laughing out loud“ – v preklade „hlasno sa smejúca. Voľne preložené do slovenčiny ako smejúca sa včielka. Mnohí si názov beeLOL vysvetľujú aj ako lízanka od včielky, keďže „LOL“ je začiatok anglického slova „lollipop“.

A čo ostatné suroviny? Ak sa nemýlim, úplne všetky sú prírodné.

Máte pravdu, všetky suroviny sú prírodné, bez chemických úprav. Som veľmi rada, že sa nám darí vyvíjať nové príchute prostredníctvom sušených byliniek, korenín, plodov a tiež pomocou prírodných silíc. Ako konzervant nám slúži čerstvá citrónová šťava.

Ak to nie je tajomstvom šéfkuchára, ako prebieha výroba týchto cukríkov?

Receptúra nie je žiadnym tajomstvom. Najskôr treba uvariť základnú sirupovú zmes z trstinového cukru, agáve sirupu a medu. Následne znížime teplotu a pridáme citrónovú šťavu, bylinky a silicu, zamiešame a nalejeme do foriem. Po vytuhnutí vyberieme z foriem, zabalíme a uložíme do skladu. Väčšinou však vyrábame priamo pre zákazníka, teda zabalené cukrovinky putujú priamo k zákazníkovi.

Ktoré z príchutí patria medzi obľúbené?

Hm. Nám sa najviac míňajú zázvorové a šalviové cukríky na jeseň a v zime. Levanduľové cukríky sa nám najlepšie predávajú na jar a v lete. Brusnicové cukríky a lízanky sa dobre predávajú celý rok.
Avšak toto neplatí paušálne pre všetky predajne. Niekde si zákazníci najradšej kupujú lipové cukríky, inde zase mätové alebo čisto medové cukríky, či lízanky.

Plánujete výrobu aj nejakých iných sladkostí?

Áno, rada by som dokončila vývoj bylinkových želatínových cukríkov. Dúfam, že budúci rok si ich budú môcť zákazníci kúpiť a hlavne vychutnať.

Za odpovede ďakujem Romane Machovej.
www.beelol.eu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *