Dezerty · Koláče, torty · Všetky recepty

Slávnostná torta pre histaminikov

Ako už niektorí viete, pred HIT som sa venovala cukrárčeniu a tvorila som všelijaké dobroty. Zopár vám pripájam na ukážku 🙂

106f6854473c6dade91595be08dcde3292402041ffb157611406b681d9658b57 12048445_10206322889848708_1051294514_n Marcela -narodeninová  20140927_122243lentilková 20141114_102856 20141009_142024 halloween cupcakes

Chceesecake, cupcake a rôzne krémy (medzi nimi môj obľúbený čokoládový) však museli ísť úplne stranou, pretože akoby jedna cukrárka mohla piecť, keď nič nemôže ochutnávať? No a samozrejme nemám takú pevnú vôľu, že by som pokojne vypekala a nemohla si z toho sama dať 🙁 Okrem iného som aj pracovne vyťažená, takže torty by šli tak či tak bokom. Občas ma ale chytí nostalgia a tak som využila voľnejší víkend (+ moje narodeniny) a pripravila som tortu pre kolegov do práce, ktorú som musela úplne prispôsobiť môjmu jedálničku. Jasné, mohla som pre nich spraviť čokoľvek iné, no prečo by som nevymyslela niečo, čo si potom môžete pripraviť napríklad aj vy? 😉

kremová torta3

Potrebujeme:
na korpus (20cm):
3 vajcia
80 g trstinového cukru
70 g špaldovej múky
20 g ryžovej múky

1. Oddelíme žĺtky od bielkov.
2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
3. K tuhému snehu pomaly prisypávame cukor a necháme ďalej šľahať.
4. Mixér stíšime na úplne najnižšie obrátky a pridáme žĺtka. Už ich nemixujeme, len tak zľahka „mixneme“.
5. Múky preosejeme a zľahka zamiešame do zmesi.
6. Cesto vylejeme do formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie a pečieme približne 20-25 min pri 175°C. Vrch musí byť pružný a hnedkastý, vtedy je piškóta správne upečená. Samozrejme môžeme vyskúšať aj „špajdľový test“.

na krém:
1 bio vanilkový puding (dostať v DM)
3 PL trstinového cukru
300 ml rastlinného mlieka (ja som mala práve ovsené)
150 g rastlinného masla Alsan

1. Asi 250 ml mlieka dáme zovrieť s 3 PL cukru.
2. V zvyšnom mlieku rozmiešame puding.
3. Ten prilejeme k mlieku keď začne vrieť a varíme do zhustnutia.
4. Alsan necháme zmäknúť pri izbovej teplote a potom vyšľaháme.
5. Vychladnutý puding pridáme k Alsanu a rozšľaháme do hladka.

kremová torta1
Na vychladnutý korpus navrstvíme krém a ozdobíme čímkoľvek. Ja som zvolila mandľové lupienky a čučorriedky.

kremová torta4
Krém na druhý deň perfektne stuhol. Konzistenciou bol dosť podobný tým, ktoré som pred tým robievala, takže ak by niekto chcel tortu potiahnuť marcipánom (a toleruje ho), myslím si, že krém by to v pohode zvládol 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *