Hlavné jedlá · Rýchlo a jednoducho · Všetky recepty

Špaldové cestoviny (vhodné pri eliminačnej diéte)

Tieto dva recepty sú až smiešne jednoduché, no po niekoľkých dňoch strávených na suchej ryži, či zemiakoch som si na nich pochutnala akoby to boli najväčšie kulinárske špeciality 😀 Niekedy stačí zmeniť konzistenciu, inak nakrájať, či nastrúhať a hneď máte pocit, že papáte niečo nové 😉

Tagliatelle s mrkvou
Do vody so soľou som si dala variť mrkvu a medzitým som si uvarila aj cestoviny. Keď bola mrkva mäkká rozmixovala som ju a zmiešala s cestovinami. Super rýchle, super dobré 😉 Na tento spôsob sú fakt diétne, čo je vhodné najmä zo začiatku. Cestoviny sú bezvaječné, čiže len zo špaldy, vody a zo soli. Po čase si samozrejme môžete pridať korenie podľa toho aké tolerujete, prípadne k mrkve zeler alebo inú vhodnú zeleninku.

Tagliatelle s cuketou
Cestoviny uvaríme podľa návodu. Na kokosovom oleji si opražíme bielu cibuľku do sklovita. Cuketu nastrúhame na tenké pásiky a pridáme do panvice. Dusíme pár minút. Dochutíme galgantom* a zmiešame s cestovinami. Dobrú chuť 🙂

*Nie každý pozná galgant a preto by som vám ho, vrámci tohto článku, rada predstavila. Je totižto veľmi vhodnou náhradou pre nás histaminikov namiesto korenia, ktoré nie všetci tolerujeme. Okrem iného (srdcové slabosti, únava, slabosť krvného obehu, chrípka, menštruačné bolesti, horúčka) podporuje trávenie, pomáha pri ťažkostiach so žalúdkom a črevami, nadúvaní a nevoľnosti. Na Slovensku je známy aj pod menom „Alpínia liečivá“. Pochádza z Indonézie a podobá sa na zázvor. Čerstvý koreň má trošku pikantnejšiu chuť ako zázvor, no mleté korenie je jemnejšie a často ho v jedle ani nepocítite. Určite je však dobré keď si ho pridáte, najmä kvôli jeho účinkom na naše zdravie 😉 U nás koreň asi nedostanete, no práškové korenie nájdete v niektorých bio obchodoch i na internete. Vhodný je skoro do všetkého. Ja ho pridávam do polievok, na ryžu, quinou, mäso… Určite odporúčam zaobstarať si ho! 😉
05 glalanhildi galgantwurzel-gemahlen

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *