Domov Keksy, sušienky Špaldové medovníčky | HIT

Špaldové medovníčky | HIT

autor: hitjezdravozit 1. decembra 2017
Špaldové medovníčky | HIT

A je to tu!! Prvý vianočný recept tohto roku. 🙂
Na toto obdobie sa vždy veľmi teším. Vianoce milujem a vianočné pečenie považujem za rodinnú tradíciu už niekoľko rokov. I keď som už istú chvíľu nebývala u rodičov (aký paradox, že teraz som u nich zas), vždy sme sa s maminou zišli a napiekli aj niečo spoločne. Ani tento rok tomu nebude inak. Pred tým som si však pripravila pár dobrôt, aby ste už mohli skúšať aj vy.
Výber vianočných receptov na mojom blogu je skutočne bohatý už aj z minulých rokov, takže môžete čerpať inšpirácie aj z nich. Nájdete tam napríklad aj bezlepkové medovníky.


Potrebujeme:
320g hladkej špaldovej múky
80g celozrnnej špaldovej múky
2 PL kokosového cukru (môžete vynechať pre verziu úplne bez cukru)
150g medu
110g masla
2 vajcia
2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
pol ČL škorice
domáce perníkové korenie (podľa vašej tolerancie)*

* Ja som si v mažiariku pripravila zmes: 1 ČL škorice, pol ČL mletého kardamónu, pol ČL koriandru, pol ČL feniklu, 2 klinčeky a 1 vanilkový struk. Okrem vanilkového struku dáme všetko do mažiariku a čo najlepšie potlčieme. Následne koreniny preosejeme cez sitko a pridáme vyškrabaný vanilkový struk.


Cesto zabalíme do chladničky na celú noc.

Pracuje sa s ním veľmi dobre, netrhá sa.

1. Múky zmiešame s práškom do pečiva, so škoricou a perníkovým korením.
2. Pridáme cukor, med, vajcia a maslo izbovej teploty nakrájané na kocky.
3. Vypracujeme bochníček cesta, zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme na celú noc do chladničky.
4. Cesto vyberieme asi pol hodinku-hodinku pred prípravou z chladničky a necháme pri izbovej teplote postáť.
5. Z cesta potom vykrajujeme ľubovoľné tvary medovníčkov a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby medzi nimi bolo miesto. Netreba potrieť vajíčkom, najmä keď vykrajujete vzor ako som to robila aj ja.
6. Medovníčky pečieme pri 180°C kým nebudú pekné hnedkasté.

Aby som medovníky nemusela zdobiť (viete, že surový bielok pre histaminikov nie je najlepšia voľba) použila som nádherné formičky slovenskej výroby od Formičkareň.sk, ktoré dodajú medovníkom dokonalú vianočnú potlač. No nie sú úžasné? Škoda zjesť. 😛

Mohlo by sa vám páčiť aj

3 komentáre

Kristína Sekerová 2. decembra 2017 o 15:44

Ahoj Patrícia,
Ďakujem za recept na medovníčky, určite vykúšam 🙂 chcem sa spýtať ako dlho dopredu pred Vianocami pečieš, vzhľadom na fakt, že by sme mali jesť čo najčerstvejšie.
Odkedy mi zistili HIT (asi pred pol rokom) doslova “fičím” na tvojich receptoch, čo ma veľa krát zachránilo od hladu a tvoj príbeh mi pomohol ukľudniť sa hlavne zo začiatku , keď som sa snažila vyrovnať s novou situáciou. Obdivujem ako zvládaš alternatívne varenie popri sťahovaní sa. Ja sa tiež často sťahujem ,viem si to predstaviť v pestrých farbách . Držím Ti palce a teším sa na nové recepty!

Odpovedať
hitjezdravozit 2. decembra 2017 o 18:55

Ahoj Kristínka, veľmi pekne ďakujem za milé slová 🙂 No ja osobne pečiem už od začiatku decembra 😛 Ale je pravda, že vždy v malých dávkach a to sa papá priebežne. Tak “ozajstne” začínam piecť cca týždeň a pol – dva pred Vianocami. Našťastie mi po minulé roky odstáte keksy nerobili problémy. Je to vlastne suché pečivo, v podstate také si kúpujeme aj v obchodoch, samozrejme v tých bio prevedeniach a tie sú tiež “odstáte”. Nepečiem nič také, čo by obsahovalo nejaké ovocie alebo niečo, čo by mohlo vadiť. Čiže napr. banánové sušienky, tekvicový flapjack, ovocné koláče a také by som určite neskladovala. Prajem všetko dobré 🙂

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.