Bezlepkové · Pečivo · Vegan · Všetky recepty

„Superchlieb“

Tento chlebík som si zamilovala! Je jednoduchý na prípravu, dá sa spraviť na sladko aj na slano a chutí naozaj skvelo. Pripájam vám rovno dva recepty – sladkú i slanú verziu. Pri sladkej som ho využila ako snack s trochou môjho chia džemu a pri slanej klasicky na večeru ako sendvič s pomazánkou, oblohou ale hodí sa aj k polievke či k šalátu. Nazvala som ho „superchlieb“, pretože sú v ňom samé zdravé veci, samozrejme žiadne droždie, žiadny mliečny produkt ani vajíčko, teda je vhodný aj pre vegánov a dokonca ak použijete bezlepkové ovsené vločky, tak je vhodný ešte aj pre celiatikov 😉

slaný chlieb 2
Slaný „superchlieb“

pol pohára špaldovej (alebo bezlepkovej) múky
pol pohára múky z čiernej ryže
pol pohára ovsených vločiek
2 PL sezamu
2 PL zlatých ľanových semienok
2 PL chia semienok
soľ
3/4 pohára vody

1. Zmiešame všetky sypké ingrediencie.
2. K nim prilejeme vodu a cesto zamiešame. Nemalo by byť tekuté, takže pridávame vodu opatrne.
3. Cesto následne uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a špachtlou ho rozotrieme po celom povrchu. Vytvoríme vlastne taký tenký obdĺžnik.
4. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme približne 25 minút.
5. Po vychladnutí obdĺžnik rozrežeme na 4 časti.

slaný chlieb 1
A tak sme vlastne dostali 4 plátky chleba, ktoré môžeme jesť čerstvé alebo si ich ešte opražíme na grile alebo v toasteri.

sladký chlieb 1 sladký chlieb 2

Sladký „superchlieb“

2 poháre ovsených vločiek
pol pohára pohánkovej múky
4 PL arašidového masla
4 PL medu
2 PL trstinového cukru
chia vajíčko (2PL chia semienok + 6PL vody)

1. Rúru predhrejeme na 180°C
2. Zmiešame všetky ingrediencie a pridáme vodu podľa potreby.
3. Malo by nám vzniknúť tuhé cesto, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme, tak ako pri slanej verzii.
4. Pečieme cca 20 minút.

sladký chlieb 5
Toto bola skutočná dobrota! Teplý opečený chlieb som si natenko natrela rastlinným maslom a na to džem. Chlebík s džemom ako v detstve 🙂

sladký chlieb 4

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *